Britanski princ se povlači zbog pedofilske afere

Foto: EPA

BRITANSKI princ Andrew objavio je da se povlači iz javnog života, tj. "odriče se svih svojih javnih dužnosti u doglednoj budućnosti".

Poručio je da je njegova bivša povezanost s Jeffreyjem Epsteinom postala velika smetnja za kraljevsku obitelj. 

Također, princ je od svoje majke, kraljice Elizabete II., zatražio dozvolu za odstupanje.

Vojvoda od Yorka je bio na naslovnicama novina nakon dugačkog i nesretnog televizijskog intervjua o svojim vezama s američkim financijašem Jeffreyjem Epsteinom koji je bio optužen da je godinama spolno iskorištavao malodobne djevojke i koji se ubio u zatvoru.

Princa su kritizirali zbog toga što se nije distancirao od njega i što nije bio solidaran s navodnim žrtvama.

Andrew, drugi sin kraljice Elizabete, niječe optužbe da je imao spolni odnos sa 17-godišnjom djevojkom koju mu je osiguraoo njegov prijatelj Epstein.

"Ovih dana postalo mi je jasno da su moje prošle veze s Jeffreyjem Epsteinom postale pretežak teret za moj i za posao moje obitelji", rekao je princ u priopćenju.

"Zato sam zamolio Njezino Veličanstvo da se uskoro povučem iz javnosti", dodao je princ, rekavši da mu je kraljica "dala odobrenje".

Drugi sin kraljice Elizabete II. rekao je u srijedu da "i dalje nedvojbeno žali zbog svog nepromišljenog druženja s Jeffreyjem Epsteinom" te da "iskreno suosjeća sa svim osobama pogođenim" ovom aferom.

Usto je rekao da će "svakako" sudjelovati u istrazi.

 

Pročitajte više