ASTRAZENECA

Britanski stručnjaci: Cjepivo AstraZenece bi moglo uzrokovati rijetke krvne ugruške

Foto: Epa

STRUČNJACI za sigurnost lijekova u Velikoj Britaniji smatraju da bi mogla postojati uzročno-posljedična veza između cjepiva protiv koronavirusa Oxford/AstraZeneca i stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka. Dodaju kako se programi cijepljenja moraju nastaviti, pritom uzimajući u obzir da su u najvećem riziku od stvaranja ugrušaka žene mlađe od 55 godina.

Saad Shakir, direktor Odjela za istraživanje sigurnosti lijekova (DSRU) na Sveučilištu Southampton, rekao je da podaci prikupljeni u Europi i Velikoj Britaniji "pokazuju uzročno-posljedičnu povezanost".

Iako su opasnosti od zaraze covidom-19 toliko velike da se cijepljenje ne smije zaustaviti, kaže Shakir, ipak treba poduzeti mjere kako bi se smanjio svaki dodatni rizik za žene mlađe od 55 godina, koje su izgleda najviše pogođene.

Britanski i europski regulator rade vlastite analize

Sveučilište Southampton podijelilo je s regulatorima svoju analizu slučajeva tromboze u Europi i Velikoj Britaniji. Britanska regulatorna agencija za lijekove (MHRA) i Europska agencija za lijekove (EMA) rade vlastite analize tih slučajeva i razmatraju treba li poduzeti bilo kakve mjere.

EMA je danas, nakon što je njen visokopozicionirani dužnosnik rekao kako postoji veza između cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka, porekla da je već uspostavila takvu uzročno-posljedičnu vezu.

Marco Cavaleri, čelnik EMA-e za cjepiva, rekao je talijanskim novinama Il Messaggero da je po njegovom mišljenju "sada jasno da postoji veza s cjepivom, ali još uvijek ne znamo što uzrokuje ovu reakciju".

Diljem Europe neke su zemlje već odlučile davati AstraZenecu samo osobama starijim od 55 (Francuska) ili 60 godina (Njemačka), piše The Guardian.

Sindrom HIT

Slučajevi zgrušavanja krvi nakon cijepljenja cjepivom kompanije AstraZeneca su vrlo rijetki. U Velikoj Britaniji je do 24. ožujka dan 18.1 milijun doza cjepiva, a zabilježeno je 30 slučaja nastanka krvnih ugrušaka koji su rezultirali sa sedam smrtnih slučajeva. U Njemačkoj je evidentiran jedan događaj cerebralne venske tromboze na svakih 46.512 cijepljenih žena i jedan smrtni slučaj ženske osobe na svakih 149.860 doza cjepiva danih ženama bilo koje dobi.

Rizik od smrti nakon zaraze covidom-19 je mnogo veći, čak i za mlade ljude.

Shakir je rekao kako su se svi poznati slučajevi nastanka krvnih ugrušaka dogodili u roku od četiri do 16 dana nakon cijepljenja.

"Postoji jasan klinički opis i sličnosti između slučajeva - tromboze, niža razina trombocita i razne hematološke promjene. Svi ti simptomi su jako rijetki, a nalikuju na efekte heparina", dodao je.

Heparin je lijek za razrjeđivanje krvi koji ponekad uzrokuje sindrom HIT (trombocitopenija izazvana heparinom). Skupina njemačkih znanstvenika sa sveučilišta Greifswald već je ranije navela kako slučajevi zgrušavanja krvi zabilježeni nakon cijepljenja AstraZenecom nalikuju na HIT.

Shakir je rekao da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito. "Zaštitilo je milijune ljudi od covida-19 i nastavit će to činiti diljem svijeta", rekao je.

Pročitajte više