Britanski sud o kontroverznom zakonu o izgonu azilanata: Zakonit je

Foto: EPA

VISOKI sud u Londonu ocijenio je danas da je vrlo kontroverzan zakonski prijedlog o izgonu tražitelja azila u afričku državu Ruandu "zakonit" i time je donio pobjedu konzervativnoj britanskoj vladi u vrijeme rekordno visokog broja pokušaja ilegalnih prelazaka preko La Manchea.

"Sud je zaključio da je britanska vlada postupila po zakonu kada je donijela mjere kako bi tražitelje azila poslala u Ruandu te da se njihov zahtjev treba rješavati u Ruandi, a ne u Velikoj Britaniji", navodi se u sažetku presude koji je objavio Visoki sud. Mjere koje je donijela vlada u Londonu ne kose se s Konvencijom o izbjeglicama, ustvrdio je Visoki sud.

Izgon još nije provede zbog odluke Europskog suda

U travnju je vlada Borisa Johnsona zaključila sporazum s Ruandom o izgonu u tu zemlju migranata koji su ilegalno ušli u Veliku Britaniju. Ta je politika trebala obeshrabriti migrante u pokušajima da ilegalno dođu do Britanije čamcima preko kanala La Manche.

Nikakav izgon još nije proveden jer je prvi let s migrantima bio zaustavljen nakon odluke Europskog suda za ljudska prava, no vlada premijera Rishija Sunaka nastavlja politiku prethodnih vlada. Odluka donesena danas odnosi se na zahtjeve koje su podnijele organizacije za pomoć migrantima kao što su Care4Calais, Detention Action i Asylum Aid, kao i sindikat javnih službi PCS.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) interveniralo je ističući da zemlja prijema kandidata za azil mora imati "minimum pouzdanog i pravednog sustava" za azil, a što Ruanda nema i zato bi takva politika vodila "teškim rizicima i kršenjima" Konvencije UN-a za prava izbjeglica.

Britanski konzervativci stavili su borbu protiv ilegalne imigracije u samo središte svoje kampanje za Brexit, no danas je broj migranata koji pokušavaju prijeći kanal najveći dosad. Od početka godine 45.000 migranata stiglo je na britansko tlo u odnosu na 28.526 u 2021. godini.

Četiri migranata, a među njima adolescent, poginula su u pokušaju prelaska 14. prosinca, nekih godinu dana nakon pogibije 27 ljudi na istoj ruti. Sindikat PCS cijenio je da je progon kandidata za egzil "nemoralan " i "protuzakonit".  Organizacija Care4Calais smatra taj zakonski prijedlog "okrutnim".  

"Pretrpjeli su rat, mučenja i progone i sad im prijeti trauma izgona 

"Izbjeglice su pretrpjele užase rata, mučenja i progona i sada im prijeti golema trauma izgona u nepoznatu budućnost. To će u njih izazvati strah, tjeskobu i nemjerljivu nesreću". Na ročištu su odvjetnici vlade tvrdili da će sporazum s Ruandom osigurati migrantima koji će biti izgnani postupak da se njihova kandidatura za azil obradi na "siguran" i "učinkovit" način.

Početkom listopada, ministrica unutarnjih poslova s krajnje desnog krila, Suella Braverman, rekla je da je njezin božićni san "vidjeti zrakoplov koji polijeće... za Ruandu".

Pročitajte više