Britanski tabloidi turiste koji putuju u Hrvatsku upozoravaju na zarazu parazitom

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Britanski tabloidi upozorili su svoje građane na oprez oko putovanja u Hrvatsku zbog povećanog broja zaraza parazitom koji uzrokuje probavne tegobe.

Daily Mail, Daily Express i Metro, između ostalih, pišu da infekcije mogu uzrokovati povraćanje, proljev, bolove u trbuhu i temperaturu, a kažu da su zabilježene kod dvadesetak njemačkih turista u dva mjeseca.

Slučajevi u istarskim kampovima

Ukupno 23 slučaja, prvenstveno u Istri, povezana su s potencijalnom izloženošću parazita u kontaminiranim bazenima, tvrde.

Kriptosporidioza je bolest koja se često širi putem kontaminirane vode ili hrane, a paraziti su otporni na klor te mogu preživjeti u bazenima i do tjedan dana.

Zdravstveni dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog stope zaraze koja je bila veće od uobičajene budući da se godišnje prijavljuje manje od pet slučajeva, pišu Britanci.

Tabloidi kažu da su slučajeve istraživali njemački instituti, Institut za globalno zdravlje Heidelberg i Institut Robert Koch, a točan uzrok zaraze zasad je nepoznat iako su svi oboljeli bili "potencijalno izloženi" u Hrvatskoj.

"Kakvoća mora u Hrvatskoj izvrsna"

Zaraženi su turisti boravili u deset kampova, od čega je njih devet bilo u Istri. Istraživanje je pokazalo da je 14 od 15 ispitanika koristilo bazene u kampovima.

Porast oboljelih bio je specifičan za Hrvatsku jer popularna turistička odredišta poput Francuske, Grčke i Italije nisu pokazala sličan porast obolijevanja od parazita, tvrde.

Tabloidi ipak napominju da je kakvoća mora na hrvatskim plažama u Istri tijekom ljeta 2023. bila "izvrsna".

Pročitajte više