Britanski tisak: "Velika Britanija napadnuta"

"VELIKA BRITANIJA napadnuta" ocjenjuje u petak Daily Express nakon napada na britanske interese u Istanbulu, neki britanski listovi pozivaju na jačanje borbe protiv islamista, dok drugi upozoravaju da vojna sila sama po sebi nije rješenje, prenosi France presse.

"Teroristi Al-Qaide prvi su put izravno napali Veliku Britaniju", ocjenjuje Times i ističe da se napadi namjerno poklapaju s posjetom američkog predsjednika Georgea W. Busha Londonu.

Iako američki predsjednik tvrdi da se borba protiv Al-Qaide i njezinih saveznika dobiva, "krv i ruševine na ulicama Istanbula (...) pričaju drugu priču", ističe Guardian.

"Plaćamo cijenu infantilnog pokušaja preoblikovanja Bliskog istoka" predsjednika Busha, upozorava u Independentu stručnjak za Bliski istok Robert Fisk.

Napadi su u svakom slučaju "ismijali stroge mjere sigurnosti u Londonu ciljanjem lakih meta stotinama kilometara daleko", dodaje Times.

"Iznenađenje nije to što je Velika Britanija postala metom napada, već što je za to trebalo tako dugo", komentira Daily Telegraph.

Daily Express zaključuje: "Al-Qaida nije nam ostavila drugog izbora doli vođenja rata protiv terora do kraja".

U samoubilačkim bombaškim napadima na britanski konzulat i britansku banku HSBC u Istanbulu u četvrtak poginulo je najmanje 27 ljudi, a više od 450 je ozlijeđeno.

Pročitajte više