Britanski vatrogasci počeli gasiti požar sjeverno od Londona

BRITANSKI su vatrogasci u ponedjeljak ujutro počeli operaciju gašenja požara u skladištu u Buncefieldu, sjeverno od Londona, velikom količine pjene.

Vatrogasci su počeli prosipati veliku količinu pjene na vatru u skladištu pored Hemel Hempsteada, 40 kilometara sjeverno od Londona, kako bi ugušili plamen i smanjili dim koji ide prema Francuskoj.

"Napadat ćemo vatru četiri sata i nadamo se da ćemo postići efekt koji želimo. Znat ćemo sredinom dana je li naš plan bio učinkovit ili ne", kazao je šef vatrogasaca Roy Wilsher.

Operacija koja je trebala početi u ponoć odgođena je zbog brige za utjecaj na okoliš, a posebno na podzemne vode, rijeke i potoke.

Istovremeno meteorolozi upozoravaju da se dim polako kreće prema La Mancheu i već je dostigao Essex, Kent i sjeverni Sussex na jugu Engleske.

"Dim će sasvim sigurno doći i do Francuske kada se digne vjetar", izjavio je meteorolog Jeremy Plaster.

U nizu snažnih eksplozija u nedjelju u velikom spremištu goriva sjeverozapadno od Londona ozlijeđene su 43 osobe od kojih dvije teško.

Nakon eksplozije koja se zbila malo iza 7 sati ujutro, izbio je veliki plamen koji je dosezao i do 100 metara u visinu.

Spremište kojim upravljaju tvrtke Total i Texaco se nalazi u industrijskoj zoni nedaleko grada Hemel Hempstead i gorivom za zrakoplove opskrbljuje veće londonske aerodrome, uključujući Heatrow i Gatwick.

Pročitajte više