Britanski vojnici predebeli za odlazak u Afganistan

TISUĆE britanskih vojnika ne može biti poslano u Afganistan jer je ocijenjeno "predebelima za borbu", stoji u vojnom izvješću. Prema pisanju Daily Maila, ratne napore ometa broj vojnika "na prvoj liniji" koji su ili "nesposobni ili u preslaboj formi" za borbe u Helmandu, na jugu zemlje.

Ni dva sata vježbanja tjedno

Ove loše vijesti stigle su u vrijeme kada se zapovjednici očajnički bore za dolazak novih vojnika koji bi u provinciji trebali zamijeniti ranjene ili ubijene. Kako stoji u izvješću, zabrinjavajući trend pretilosti onemogućuje vojnicima odlazak u tu zemlju, a sve više zabrinjava i činjenica da vojnici nisu u stanju odraditi ni dva osnovna sata tjelovježbe tjedno.

Izvješće nadalje upozorava da je britanska operativna učinkovitost narušena niskom razinom uvježbanosti zbog koje bi mnogi životi mogli biti izgubljeni u "izazovnim uvjetima Afganistana".

Jačanje ethosa

Brian Dupree, trener tjelovježbe vojnika u Wiltshireu, na jugozapadu Velike Britanije, pozvao je vojsku na "jačanje ratničkog ethosa i kulture dobre tjelesne kondicije". Kako bi riješila problem, vojska će od listopada provoditi takozvano mjerenje tjelesnog oblikovanja među pretilim vojnicima. Osim toga, uvest će najmanje tri fizička treninga tjedno.

Inače, dodatnih je 125 vojnika poslano u Afganistan kao zamjena za ranjene i poginule u nedavnim napadima, u kojima je poginuo dosad najveći broj britanskih vojnika od početka sukoba. Trenutno je 3.860 vojnika klasificirano nesposobnima za odlazak u tu zemlju, dok je njih 8.190 ocijenjeno "ograničeno nesposobnima" zbog zdravstvenih razloga.

Pročitajte više