Britanski zastupnik Galloway niječe da se okoristio programom nafta-za-hranu

Britanski parlamentarni zastupnik George Galloway u utorak je žestoko odbacio optužbe američkog senatskog pododbora da se okoristio iračkim programom naftazahranu.

Galloway je svjedočio pred Stalnim pododborom za istrage američkog Senata koji je u izvješću ustvrdio da mu je bivši irački predsjednik Sadam Husein dodijelio prava na kupovinu 20 milijuna barela nafte između 2000. i 2003.

Galloway je rekao da nikad nije uzeo nikakav novac od Iraka.

"Nisam sada niti sam ikada bio trgovac naftom, niti je to itko bio u moje ime", rekao je on.

"Da imate bilo kakav dokaz da sam ikad sudjelovao u poslovima s naftom, da imate dokaze da mi je ikad itko dao novac, on bi bio pred javnošću i ovim" odborom danas, rekao je Galloway.

On je prigovorio da je Pododbor ustvrdio njegovu krivnju, a da nikad nije s njim kontaktirao.

Galloway se susreo dva puta s Huseinom tijekom 90-tih i bio je protivnik ekonomskih sankcija Ujedinjenih naroda nametnutih Iraku te kasnije napada na Irak koji su predvodile Sjedinjene Države.

Senatski Pododbor istražuje kako je Sadam Husein iskoristio program nafta-za-hranu da bi nagradio političare, posebice ruske, francuske i britanske kako bi se usprotivili sankcijama protiv Iraka.

Galloway je optužen da je koristio svoju zakladu za pomoć iračkoj djevojčici u borbi protiv leukemije da bi prikrio dobivena prava na naftu.

Predsjednik Stalnog pododbora senator Norman Coleman ustvrdio je da su Galloway i drugi koji su dobili prava na kupovinu nafte, koja su se potom mogla prodati trgovcima nafte uz dobit, potom plaćali Huseinu proviziju.

Galloway je odbacio ove optužbe nazvavši ih besmislenim.

UN-ov program nafta-za-hranu, koji je funkcionirao od 1996. do 2003., stvoren je kako bi olakšao Iračanima podnošenje UN-ovih ekonomskih sankcija, dopuštajući Huseinovu režimu da prodaje naftu i za ostvarenu zaradu potom kupuje svakodnevne potrepštine i humanitarna dobra.

Pododbor je u izvješću objavljenom u ponedjeljak, pozivajući se na iračke dokumente i razgovore s bivšim iračkim dužnosnikom, također rekao da je Aleksander Vološin, bivši predstojnik ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, dobio prava na naftu vrijedna oko 3 milijuna dolara.

U izvješću se navodi da su prava na naftu dobili i ruski političar Vladimir Žirinovski, te bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua.

Istraga je utvrdila i da je američka tvrtka Bayoil iz Houstona bila umiješana u Huseinove poslove s naftom.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više