Britanski znanstvenici upozoravaju na ubrzano izumiranje vrsta

ZNANTVENICI britanske Kraljevske akademije znanosti upozorili su na ubrzano izumiranje vrsta i razvili program mjerenja bioraznolikosti kako bi dokazali koliko brzo nestaju brojne biljne i životinjske vrste.

Oni tvrde da bismo mogli mnogo bolje iskoristiti dostupne podatke uz pomoć, primjerice, tehnologije koja se temelji na internetu, ali upozoravaju da probleme stvaraju goleme praznine u dostupnim podacima, prenosi BBC.

Izvješće je objavljeno uoči sastanka UN-ove Konvencije o bioraznolikosti u Londonu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o pokušaju sprječavanja smanjivanja bioraznolikosti do 2010. godine. Taj je cilj postavljen na svjetskom sastanku o održivom razvoju u Johannesburgu 2002. godine.

Skupinu koja je sastavila izvješće predvodio je profesor Peter Crane, direktor Royal Botanic Gardensa. "Svaka deseta vrsta ptica i četvrtina svih sisavaca službeno su svrstani na popis vrsta kojima prijeti izumiranje, dok se među ugroženima nalazi još dvije trećine drugih životinjskih vrsta", upozorio je Crane.

"Takvi su gubici izravna i neizravna posljedica ubrzanog rasta populacije tijekom proteklih 200 godina, prevelike uporabe prirodnih resursa i promjena u okolišu koje to izaziva", dodao je.

"Iako nam je poznata razina gubitaka, često nam nedostaju specifični i točni podaci o tome koliko su ugrožene pojedine vrste i njihova staništa", upozorio je Crane, dodajući da je zato teško vidjeti koliko su pokušaji spašavanja vrsta doista uspješni.

Metoda znanstvenika Kraljevske akademije znanosti mogla bi se iskoristiti u dugoročnom praćenju situacije, kao i u kriznim situacijama poput izlijevanja nafte.

Znanstvenici u izvješću Kraljevske akademije znanosti tvrde da je ljudska ovisnost o bioraznolikosti apsolutna, ne samo zbog izravne koristi od nje, poput hrane, nego i zbog regulacije klime, pročišćavanja vode, formacije tla, prevencije poplava i kruženja hranjivih tvari.



(Hina) jšk dgk

Pročitajte više