Britansko ministarstvo obrane: Rusi se na frontu nalaze pred velikom dilemom

Foto: EPA

BRITANSKO je ministarstvo obrane u svojoj najnovijoj analizi rata u Ukrajini izvijestilo kako satelitske snimke pokazuju da je Rusija vjerojatno dodatno ojačala obrambene položaje u središnjoj Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine, posebno u blizini grada Tarasivka.

Od 8. siječnja 2023. Rusija je uspostavila obrambene utvrde između gradova Vasiljivka i Orihiv. Unatoč trenutnoj operativnoj usredotočenosti na središnji Donjeck, Rusiji je i dalje u fokusu čuvanje krajnjih granica svoje crte fronte.

Cijela fronta ili ključne točke?

To se dokazuje kontinuiranom izgradnjom obrambenih utvrda u Zaporoškoj i Luganskoj oblasti i raspoređivanjem vojske na te položaje. Ruska linija bojišnice u Ukrajini iznosi otprilike 1288 kilometara, a linija bojišnice Zaporoške oblasti pod ruskom okupacijom iznosi 192 km.

Iako se Rusija trudi osigurati čitavi front, trenutno postoje dvije točke od posebnog interesa. Veliki ukrajinski proboj u Zaporožju ozbiljno bi doveo u pitanje održivost ruskog "kopnenog mosta" koji povezuje rusku regiju Rostov i Krim. Ukrajinski uspjeh u Lugansku dodatno bi potkopao ruski deklarirani ratni cilj "oslobađanja" Donjecka.

Odlučivanje kojoj od ovih prijetnji dati prednost vjerojatno je jedna od središnjih dilema ruskih operativnih planova.

Pročitajte više