Brkić je danas (opet) bubnuo prilično opasnu izjavu na račun Srba, hoće li Plenković reagirati?

Foto: Hina

HDZ-ov Milijan Brkić popodne je održao konferenciju gdje je glavna tema bilo izbacivanje Zlatka Hasanbegovića iz stranke. Možda je zbog toga pomalo ispod radara prošla jedna prilično opasna izjava Milijana Brkića o manjinama, u prvom redu srpskoj nacionalnoj manjini.

>> VIDEO Brkić: Pupovac neće određivati smjer Vlade, ovo je Hrvatska, o njoj odlučuju Hrvati


"Koliko ja znam, gospodin Pupovac je podržavao sve hrvatske vlade do sada, pa i onu bivšu u kojoj je bio gospodin Hasanbegović. Ne znam je li mu to smetalo tada", rekao je Brkić, ali to nije sporan dio njegove izjave.

"Gospodin Pupovac je član Sabora, i podupire većinu. On i manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i  smjer Vlade. I podsjetio bih na ono što sam već govorio u medijima, da je ovo hrvatska država. Da u Hrvatskoj, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. I da je ovo naša zemlja, a ne nečija tuđa. I zamislite kako bi to bilo kad bih ja odavde govorio kako će gospodin Vučić rekonstruirati srpsku vladu, tko sam ja da to govorim", rekao je Brkić.

Nije mu prvi put

Njegova poruka je prilično znakovita, ali i pomalo nejasna. Što je točno ovime gospodin Brkić želio poručiti partneru iz većine Miloradu Pupovcu?

Žarko Puhovski smatra da je Brkić itekako pretjerao.

"Na Hasanbegovićevu izjavu reagirao je Milijan Brkić klasičnom komunističkom formulom: 'Sam se isključio'. Formulu je pritom 'oplemenio' čistim šovinizmom; braneći stranku od prigovora zbog suradnje sa srpskom manjinskom strankom SDSS, Brkić je rekao: 'U Hrvatskoj će odlučivati Hrvatice i Hrvati, a ne Pupovac'. Po bilo kako shvaćenoj demokratskoj logici u Hrvatskoj odlučuju njeni državljani, a Pupovac to svakako jest. Slijedom Brkićeve šovinističke logike moglo bi se primjerice zaključiti i to da u Hrvatskoj ne trebaju odlučivati oni koji nisu u njoj rođeni, a to se odnosi na Brkića, za razliku od Pupovca. U svakom slučaju, Hrvatska ne može postati 'tuđa' ako o njoj odlučuju i pripadnici manjina", dodao je Puhovski.


Ovo nije prvi put da Brkić javno napada Pupovca. Slično je bilo u ožujku prošle godine kad mu je poručio da ode negdje gdje će se osjećati sigurnije.

"Hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha jer nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa niti Pupovac. Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen", rekao je lani Brkić.

Pupovac ne želi ništa komentirati

Zvali smo Milorada Pupovca da ga nam komentira riječi Milijana Brkića i pitamo insinuira li Brkić da Vučić preko njega utječe na hrvatsku vladu. No, Pupovac nas je poslao na svoju Facebook stranicu. Tamo je, naime, napisao da takve stvari neće komentirati.

"Danas ih je više posegnulo za mojim imenom. Ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje.

Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakog pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu.

U ime tih važnijijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio", napisao je Milorad Pupovac koji, očito, nije bio rječit.

HNS traži ispriku


Puno su rječitiji bili iz HNS-a. Oni traže da se Milijan Brkić ispriča.

„Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske“, rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li na današnju Brkićevu izjavu reagirati Andrej Plenković. Hoće li šef HDZ-a stati na stranu svog stranačkog kolege ili čovjeka o kojem mu ovisi većina vidjet ćemo uskoro. Ili nećemo.
 


 

Pročitajte više