VIDEO Vaso Brkić kandidatima za šefa stranke: "Smirite sad ambicije"

Foto: FAH

MILIJAN BRKIĆ, koji je nakon ostavke Karamarka preuzeo vođenje HDZ-a, obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva.

"Predsjednik stranke nas je izvijestio o ostavci. Karamarko je kao častan, moralan čovjek vodio HDZ, svi znate da dok je on vodio HDZ stranka imala pet pobjeda. Karamarko je pokazao da je odgovoran i moralan. Idemo zajedno, jedinstveni u nove pobjede.

Znam da neki imaju ambicije, ali neka sada te ambicije stave na stranu. Uvijek je dobro u demokraciji da imamo više kandidata. Moj favorit je onaj koji će HDZ povesti u nove pobjede i koji će onemogućiti SDP da se vrati u Banske dvore. Budite sigurni da ćemo u tome uspjeti.

Mi ćemo iz ove situacije izaći jači, jedinstveniji i donijet ćemo pravovremene odluke. Nećemo tratiti ni trenutka, nema vremena za čekanje, imamo svoj program i s ciljem boljitka građana napravit ćemo sve ono što smo zamislili.

HDZ je politička stranka, svaka stranka mora imati svoju platformu. Oni koji govore da HDZ mora ići u centar, oni će o tome odlučivati u svojim centrima. HDZ je narodnjačka stranka, stranka desnog centra i kao takva ima svoju platformu.

Mi govorimo o ljudima koji će podnijeti odgovornost, a ne krivcima. Nije Karamarko jedini odgovoran, odgovorni su svi dužnosnici stranke. Moramo i dalje funkcionirati, ne možemo se samoraspustiti. Karamarko je napravio moralan, domoljuban čin, on ostaje u stranci. Onakav način odnošenja prema bivšim predsjednicima je stvar prošlosti.

Postoji nekoliko opcija kako će se provesti unutarstranački izbori, ali ne bih vas sad htio lagati. Dozvolite da donesemo odluke u četvrtak, tada ćete sve znati. Ja sam sklon jakom HDZ-u, domoljubnom, stranci desnog centra koja će onemogućiti povratak SDP-a u Banske dvore", kazao je Milijan Brkić nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

 Zahvalio je i Karamarku za sve učinjeno i na izbornim pobjedama HDZ-a u posljednje četiri godine.

 Brkić je ocijenio da je Tomislav Karamarko, kao moralan i odgovoran čovjek, ostavku dao jer HDZ nije uspio u procesu preslagivanja parlamentarne većine, iako je pobjeđivao na pet izbora.
"Neki su zadnjih pet godina gubili i valjda će se smijeniti kada njihov čelnik umre. Ali, zna se čiji su to obrasci", naglasio je Brkić.

U četvrtak odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća o načinu izbora

Procijenio je da Karamarko nije jedini odgovoran za neuspjeh u aktualnim događanjima, i da dio odgovornosti imaju i svi dužnosnici od Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. No, dodao je Brkić, stranka mora funkcioniratii ne može se 'kolektivno samoraspustiti'.

Brkić je potvrdio da Karamarko ostaje članom Središnjeg odbora HDZ-a, naglasivši da je prošlost nekadašnji način ponašanja stranke prema bivšim stranačkim predsjednicima.


Zamjenik predsjednika HDZ-a najavio je također da će unutarstranački izbori biti provedeni u roku mjesec dana, a u četvrtak će biti sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća koji će donijeti odluke o načinu izbora.

Na upite novinara nije želio precizirati hoće li podržati li Andreja Plenkovića kao kandidata za novog predsjednika HDZ-a, naglasivši da će se uskoro na stranačkim tijelima donijeti odluke o proceduri provođenja izbora.

Brkić je rekao kako je njegov favorit za novog predsjednika HDZ-a onaj kojeg će izabrati članstvo, koji će krenuti u nove izborne pobjede i koji će na čelu HDZ-a onemogućiti SDP da se vrati u Banske dvore.

"Budite sigurni da ćemo u tome uspjeti", istaknuo je.

Drži i da će HDZ iz sadašnje situacije izaći jači, jedinstveniji i ujedinjeniji nego do sada.

HDZ je stranka desnog centra

Zamjenik predsjednika rekao je da je HDZ stranka desnog centra i ima svoju ideološku i svjetonazorsku platformu i nitko im neće određivati u kojem smjeru  će ići.

Brkić je također poručio  kako oni, koji govore da bi HDZ trebao ići u centar ili druge smjerove – to neka odluče u svojim strankama ili uredništvima. O tome kuda će ići HDZ, odlučit će njezini članovi, zaključio je.

Pročitajte više