Najveća vježba NATO-a od Hladnog rata. Predvodi ju brod Princ od Walesa

Foto: EPA

Nosač zrakoplova Princ od Walesa predvodit će najveću NATO-ovu vojnu vježbu od Hladnog rata, prenosi Telegraph. Brod vrijedan 3.5 milijardi eura morao je biti pripremljen na brzinu nakon što se sestrinski brod Kraljica Elizabeta zbog greške na propeleru morao povući iz operacije Steadfast Defender na norveškom Arktiku.

Princ od Walesa trebao se otisnuti još jučer, ali je početak plovidbe odgođen iz nepoznatih razloga. Brod je sad zaplovio prema Sjevernom moru, gdje će tjedan dana sudjelovati u vježbama. 

Brod nosi borbene zrakoplove F-35B, helikoptere Merlin Mk2 i helikoptere Wildcat. Princ od Walesa predvodit će grupu od 8 brodova, od kojih su 4 britanska. Sudjelovat će i američki, španjolski i danski brod.

Britanski ministar obrane Grant Shapps rekao je da je sposobnost vojske da pripremi stotine ljudi u tjedan dana "pokazatelj vještine i pripravnosti Kraljevske mornarice". "U sve opasnijem svijetu, gdje je važnije no ikad da budemo uz naše saveznike, Princ od Walesa poslat će snažnu poruku kolektivne sigurnosti i odvraćanja", dodao je.

Kapetan Princa Will Blackett i zapovjednik grupe koja provodi vježbu, komodor James Blackmore, impresionirani su što su pripremili brod u tjedan dana. "Ujedinjeno Kraljevstvo je potpuno posvećeno NATO-u i kolektivnom odvraćanju te obrani euroatlantske regije. Nema bolje demonstracije toga od postavljanja Princa od Walesa u središte NATO-ovih morskih vježbi, najvećih u zadnjih 40 godina", rekao je Blackmore.

Pročitajte više