Brod "zla i smrti" dočekali prosvjednici u Splitu

MORNARIČKI školski brod čileanske ratne mornarice "La Esmeralda" kojeg je Amnesty International proglasio brodom "zla i smrti", dočekao je prosvjed na splitskoj rivi. Organizator prosvjeda je nevladina organizacija Centar za razvoj demokracije (CERD),  a kako se može neslužbeno čuti, brod je prema ranijem dogovoru trebao uploviti u Gradsku luku  i trebao je biti otvoren za posjetitelje, no navodno je posada "Esmeralde" iz sigurnosnih razloga zatražila uplovljavanje u luku Lora.

Nizozemska i Švedska odbili, Hrvatska primila

Kako smo još jučer najavili, na brodu Esmeralda, koji se smatra simbolom torture generala Augusta Pinocheta mučeno je više od stotinu ljudi, a koliko ih je ubijeno samo radi drugačijeg političkog razmišljanja nitko ne zna sa sigurnošću. Ubojstva, silovanja i teška mučenja koja su uključivala i odsijecanja dijelova tijela organizirana su u tamnoj i mračnoj potpalubi broda jednog od najvećih jedrenjaka na svijetu s 21 bijelim jedrom i to u razdoblju od 1973. do 1980. godine.

Amnesty International osim što ga je proglasio brodom zla, svojedobno je prozvao sve zemlje eventualne domaćine ovog broda da mu se uskrati gostoprimstvo sve dok se ne kazne svi počinitelji zvjerstava. Američki senat proglasio ga je plovećim zatvorom i kaznionicom za političke zatvorenike, a prije nego što će doći u Hrvatsku na petodnevni prijateljski posjet, gostoprimstvo su mu uskratili Nizozemska i Švedska.

"Uplovljavanje Esmeralde sramota je za Hrvatsku", istaknula je ispred prosvjednika čelnica CERD-a Semina Lončar. Jedna od prosvjednica bila je i Mandica Rojas Radmilović čiji je suprug, rođeni Čileanac hrvatskog porijekla, prošao torturu Pihocheta i njegove vojne hunte. Mnogo je Čileanaca hrvatskog podrijetla mučeno i ubijano od strane vojne hunte, istaknula je Rojas Radmilović dodajući kako je Hrvatska trebala slijediti primjer ostalih zemalja koji ne žele primiti brod dok se ne saznaju imena svih mučitelja. 

Svećenik Woodward najpoznatija žrtva

Podsjetimo, kako smo pisali, najgora zvjerstva na brodu organizirana su u rujnu 1973 godine, kada je organiziranom mučenju koje je trajalo puna dva tjedna stradalo više od stotinu Čileanaca koji su razmišljali drugačije od generala Pinochea. Katolički svećenik Michael Woodward jedna je od najpoznatijih žrtava Esmeralde na kojoj je preminuo u najgorim mukama, dok je bivši gradonačelnik Valparaisa, političar i pisac Sergio Vuskovic preživio torturu elektrošokovima.

Za vrijeme 17-godišnje torture generala Pinochea stradalo je 3.917 žena i muškaraca koji su ubijeni od strane vladinih agenata. Među njima nalazi se i 49 djece od kojih je najmlađe imalo svega dvije godine, a na listi je i pedeset stranih državljana.

I.Ć.
Foto:armada.cl

Pročitajte više