Brodarac najavio novi Zakon o razminiranju, više se neće dopustiti da pirotehničari rade za 1.700 kuna

PREDSJEDNIK Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Đuro Brodarac rekao je danas da HCR u ovoj godini planira zajednici vratiti oko 38 četvornih kilometra prostora bez mina, izraditi prijedlog novog Nacionalnog programa izlaska iz minskog problema i novi zakon o razminiranju.

Brodarac je na konferenciji za novinare najavio da će se pristupiti izradi novog zakona o razminiranju jer je sadašnji preliberalan i omogućava da se osnivaju tvrtke za razminiranje, a da iza sebe nemaju materijalna i druga sredstva za zaštitu pirotehničara.

Pirotehničarski posao mora biti dobro plaćen posao, ali i stručno, kvalitetno dobro obavljen, rekao je i naglasio da se više neće dopustiti da pirotehničari rade za 1.700 kuna mjesečno.

U HCR-u planiraju da će im za razminiranje u ovoj godini trebati oko 400 milijuna kuna.

Brodarac je naveo da u se svi članovi Savjeta usuglasili da je 2010. predaleka godina kada bi Hrvatska bila očišćena od mina te da će se nastojati da se to vrijeme skrati.

U Hrvatskoj je još "posijanih" oko 700.000 raznih ubojitih sredstava, od kojih je oko 300.000 mina, rekao je ravantelj HCR-a Oto Jungwirth.

U 2003. je stradalo devetero osoba, jedna smrtno. Od 1998. do danas u minskim je incidentima stradala 241 osoba, 89 smrtno. U tom je razdoblju stradalo 47 piroteničara, 19 smrtno.

Podsjetio je na stalni pad prosječne cijene razminiranja, koja je s 20 kuna po četvornom metru u 1998., u 2003. došla na 6,7 kuna. Sada je prosječna cijena razminiranja 9,25 kuna, rekao je Jungwirth i izrazio očekivanje da neće doći do značajnijeg pada cijene i da se HCR zalaže da se kolektivnim ugovorima definira cijena rada.

U 2003. je zabilježeno 14 ugovora u kojima je cijena rada bila ispod četiri kune po četvornom metru, najniža cijena je bila 3,44 kune za razminiranje poljoprivredne površine u Dardi koju je obavila tvrtka Piper. Najvišu cijena od 51,85 kuna po četvornom metru ugovorila je karlovačka tvrtka Arka servis za razminiranje ruševine policijske postaje u Jasenovcu, rekao je.

Na poslovima razminiranja radi 604 pirotehničara.

Za 2003. u kojoj su minski sumnjive površine smanjene za nešto više od 17 posto, rekao da je bila uspješna godina, osobito u ostvarenju Vladinog plana razminiranja i da je prvi put dostiguta potrebna dinamika koja omogućava da se Hrvatska do 2010. očisti od mina.,

Naveo je da je lani zabilježeno i 60 posto manje minskih stradavanja u odnosu na 2002. te da je HCR u cjelosti izradio standardne-oprativne postupke, usklađene sa međunarodnim standardima.

Rekao je da od planiranog nije dovršeno razminiranje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali da se ovih dana i tamo obavljaju zadnji poslovi.

U 2003. za razminiranje je utrošeno 280,4 milijuna kuna, od planiranih 290,5 milijuna kuna. Najveći su problem predstavljale donacije jer je od planiranih ostvareno tek 53 posto.

Pročitajte više