Brodogradilište "3. maj": upitne plaće za svibanj

POVJERNIK Sindikata metalaca u Brodogradilištu "3. maj" Franjo Lovreković rekao je danas kako je Uprava najavila da plaće za svibanj, ako se državna jamstva za zajmove tom brodogradilištu ne ostvare, neće biti isplaćene te da je stanje u tom poduzeću sve teže.

Lovreković je rekao da će dio radnika uskoro biti poslan na tzv. čekanje ili godišnji odmor jer brodogradilište ne raspolaže materijalima potrebnima za nastavak radova. Dodao je da se dio materijala nalazi na kamionima te da ih dobavljači ne isporučuju jer ih brodogradilište ne može platiti.

Vlada je Brodogradilištu "3. maj" odobrila jamstva za zajmove od 447,8 milijuna kuna za tehnološku obnovu i reprogramiranje duga te za zajmove od 550,8 milijuna kuna za praćenje tekuće proizvodnje, a ostvarenje jamstva uvjetovano je jamstvom Uprave koja bi svojom imovinom trebala jamčiti uredno podmirenje tih obveza.

Lovreković je rekao kako je "upitno bi li članovi Vlade svojom imovinom jamčili za sva zaduženja države o kojima odlučuje Vlada".

Danas se u "3. maju" održava sjednica Nadzornog odbora. Iz Nadzornog odbora i Uprave doznaje se tek da se "intenzivno radi na usuglašavanju teksta izjave o jamstvu članova Uprave vlastitom imovinom s ministarstvima financija i gospodarstva". U Upravi ističu da danas u vezi sa sjednicom Nadzornog odbora neće biti nikakvih izjava za javnost.

(Hina) hšup vkn

Pročitajte više