Brodogradilište Viktor Lenac ima jednu od najstabilnijih i najzaposlenijih godina

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

BRODOGRADILIŠTE Viktor Lenac je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarilo ukupne prihode od 488.5 milijuna kuna, rashode od 392.8 milijuna kuna te dobit od 78.4 milijuna kuna, a u brodogradilištu ocjenjuju da će im ova poslovna godina biti jedna od najstabilnijih i najzaposlenijih.

Za usporedbu, ukupni prihodi u prvih devet mjeseci 2021. godine iznosili su 242.7, rashodi 215.4, a dobit 22.3 milijuna kuna.

Prema podacima iz financijskog izvješća, Brodogradilište Viktor Lenac i u trećem tromjesečju ima dobru zauzetost kapaciteta iako je smanjen opseg standardnih remontnih poslova te su i u trećem tromjesečju ostvareni prihodi slični onima iz prethodna dva.

Ovisno društvo VL Steel ostvarilo je neto dobit od 341 tisuće kuna, što nema značajan utjecaj na konsolidirane rezultate.

Krajem rujna u brodogradilištu bilo 326 radnika

Iz brodogradilišta ističu da na kretanje svjetskog pomorskog tržišta, a s njim u vezi brodograđevnog i brodoremontnog, najveći utjecaj i dalje ima rusko-ukrajinska kriza.

U proteklom razdoblju Lenac je imao povećani broj upita koji su rezultirali dobrom popunjenošću proizvodnih kapaciteta i tijekom proteklog razdoblja te s nekoliko novih poslova, koji bi se trebali tek realizirati u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

"To se nadovezalo na dobru zaposlenost kapaciteta u cijelom prvom polugodištu 2022. godine koji su gotovo u cijelosti bili rezervirani već početkom godine, zbog čega će 2022. biti jedna od najstabilnijih i najzaposlenijih poslovnih godina Viktora Lenca", kaže se u izvješću.

Potkraj rujna u brodogradilištu je bilo 326 radnika, petnaest radnika manje nego potkraj prethodne godine, dok su u tvrtki VL Steel 43 radnika. Prosječna mjesečna neto plaća radnika Viktora Lenca tijekom 2022. godine iznosila je 9402 kune.

Pročitajte više