Broj mrtvih na Madeiri porastao na 38, preko 100 ozlijeđenih



BROJ mrtvih u odronima tla i poplavama na portugalskom otoku Madeiri porastao je danas na 38, nakon što je vlada poslala timove spasioca koji trebaju pomoći s potragom za preživjelima i saniranjem štete. Ozlijeđeno je preko 100 osoba, a još oko 250 je raseljeno.

Glasnogovornik regionalne socijalne službe rekao je portugalskoj državnoj novinskoj agenciji Lusi da još uvijek nisu pronađeni svi koje je katastrofa pogodila, jer su neke ulice gradova potpuno zakrčene blatom, vodom i raznim ruševinama.

Nastavit ćemo tražiti tijela poginulih, a čekamo pomoć timova koje je vlada poslala s kopna", rekao je.

Vrijeme se danas popravilo, pa spasioci imaju lakši posao. Portugalska vojska poslala je timove spasilaca specijalista na otok čiji je glavni grad Funchal pretvoren u "grad duhova". Na nekim dijelovima otoka prekinut je dovod struje vode i telefonske linije.

Sve što je potrebno

Portugalski premijer Jose Socrates otišao je u Madeiru, i rekao kako će "učiniti sve što je potrebno za pomoć" otoku.

Brod portugalske ratne mornarice, sa helikopterom i medicinskom opremom, poslan je na Madeiru, otok udaljen oko 900 kilometara od Portugala, vrlo popularnu turističku destinaciju. Među specijalistima se nalazi 56 vojnih spasilaca s psima treniranim za potrage, te 36 vatrogasaca.

Razaranje

Ministar unutarnjih poslova Rui Pereira, koji je također odletio na otok, rekao je da će na Madeiru doći i forenzičarski stručnjaci koji će se baciti na posao identificiranja žrtava, kako bi ljudi što ranije mogli pokopati svoje bližnje.

Dodao je i kako Portugal razmatra proglasiti izvanredno stanje i onda tražiti pomoć od Europske unije.

Funchal je najnaseljenije područje na otoku, a prošao je najgore. Televizijske snimke pokazuju potoke blata koji se izlijevaju na ulice, te ceste već zakrčene komadima ruševina. Odron zemlje rušio je drveće i odnosio automobile, pa je većina cesta na otoku zakrčena, a uništeni su i neki mostovi.

Vlasti se najviše boje za stanovnike izolirane doline u koju spasioci još nisu mogli doći.

Pročitajte više