Broj stanovnika pao ispod 3.9 milijuna? Zavod za statistiku: To su nagađanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U MEDIJIMA je ovih dana objavljeno da neslužbeni rezultati popisa stanovništva pokazuju da Hrvatska ima manje od 3.9 milijuna stanovnika.

Ovu tvrdnju objavio je Jutarnji list, koji piše da ima procjene prema kojima se broj stanovnika spustio na oko 3.9 milijuna, a možda i manje od toga.

"Bit će nas između 3.9 i četiri milijuna, bliže 3.9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni korona-kriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici dulje od godinu dana u Hrvatskoj, pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3.9 milijuna", kaže demograf Ivan Čipin.

DZS: To su nagađanja

Na ove informacije reagirali su iz Državnog zavoda za statistiku. Tvrde da se radi o nagađanju.

"Slijedom učestalog pojavljivanja informacija o broju stanovnika, Državni zavod za statistiku naglašava da se radi o nagađanjima, a ne o rezultatima Popisa koji je još u tijeku te apeliramo
da se, umjesto širenja neprovjerenih podataka, pričekaju službeni rezultati Popisa koje će javno i transparentno objaviti Državni zavod za statistiku.

Zavod će u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (Narodne novine, br. 25/20. i 34/21.), 60 dana nakon završetka Popisa koji traje do 14. studenoga 2021., objaviti prve (privremene) rezultate Popisa", objavili su.

Pročitajte više