Brojni bilateralni susreti predsjednika Mesića u Poljskoj

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić u četvrtak se, nakon završetka obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitza, sastao s nizom europskih državnika.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, na susretu je s Mesićem izrazio nadu da će Hrvatska početi pregovore s EU 17. ožujka, kao što je i predviđeno.

Mesić je po završetku ceremonije razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojega je pozvao u kraći radni posjet Hrvatskoj.

"Čekao sam da budete ponovo izabrani i da Vas službeno posjetim u Hrvatskoj", poručio je Mesiću njegov francuski kolega Jacques Chirac tijekom njihova sastanka.

Novoizabrani ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko najavio je dolazak na Mesićevu inauguraciju za drugi mandat 18. veljače, a u posjetu Hrvatskoj zadržat će se i sljedeći dan.

Na susretu sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem dogovoren je Mesićev službeni posjet toj zemlji u drugom dijelu godine.

Predsjednik Republike je razgovarao i s novim rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom s kojim je dogovorena razmjena službenih posjeta.

Mesić se također kraće sastao i s kolegama iz Poljske Aleksanderom Kwasniewskim i Austrije Heinzom Fischerom.

Pročitajte više