Brunetta: Forza Italija pozitivno gleda na priključenje Hrvatske EU

ČLAN Europskog parlamenta te osobni savjetnik za gospodarska pitanja premijera Berlusconija Renato Brunetta istaknuo je danas u Rovinju kako "Forza Italia" iznimno pozitivno gleda na priključenje Hrvatske Europskoj uniji.

"Smatrajte me vašim zastupnikom u europarlamentu. Cijela Italija očekuje što brži početak pregovora Europske unije s Hrvatskom, a ulaskom u tu asocijaciju stvorit će se uvjeti jednakih pravila za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju što će svakako olakšati rješavanje otvorenih pitanja", naglasio je Brunetta na konferenciji za novinare.

Brunetta je s izaslanstvom predstavnika stranaka desnog centra "Forza Italia" koju vodi aktualni talijanski premijer Silvio Berlusconi u dvodnevnom posjetu Istri i Rijeci. Izaslanstvo je danas u Rovinju posjetilo tamošnji Centar za povijesna istraživanja.

Na konferenciji za novinare Brunetta je istaknuo vrlo dobru suradnju hrvatskog i talijanskog premijera Ive Sanadera i Silvia Berlusconija koji, kako je rekao "vrlo često u izravnoj komunikaciji rješavaju određene probleme".

U tom kontekstu predsjednik Kluba zastupnika europske pučke stranke u Odboru za europske regije Europskog parlamenta Isidoro Gottardo ocijenio je HDZ kao stranku koja je pozitivno evoluirala na europskoj političkoj sceni te strankom na koju je trenutačno najviše fokusirana pozornost Europske pučke stranke, čija je članica i Forza Italia.

"Iznimno cijenimo sve što hrvatska Vlada u posljednje vrijeme poduzima i čini za početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom i upravo zato premijer Sanader će ući u povijest kao premijer koji je poduzeo velike korake za budućnost hrvatskog naroda", poručio je Gottardi.

Zastupnik u talijanskom parlamentu Giulio Camber najavio je kako stranka priprema službeni prijedlog za povrat imovine esula u Istri kojeg će uskoro predložiti i talijanskoj Vladi.

Saborski zastupnik Furio Radin koji je uz predsjednika talijanske unije Mauriziom Tremulom bio domaćin visokom talijanskom izaslanstvu istaknuo je važnost posjeta, naglasivši kako je to zapravo prvi službeni posjet talijanske stranke desnog centra talijanskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji.

Rekao je da je tijekom dvodnevnih razgovora najviše govora bilo o uspostavi suradnje na području politike, gospodarstva i kulture, o povratu imovine esulima te o potpori Hrvatskoj za početak pregovora s Europskom unijom.

Pročitajte više