Bruxelles: NATO nastavlja pregovore o obuci iračkih vojnika

IZASLANICI NATO-a u četvrtak nastavljaju pregovore kojima je cilj prekinuti neodlučnost oko planova o obuci iračkih snaga sigurnosti, a Francuzi i Amerikanci podijeljeni su oko pitanja zapovjedništva misije, izvijestili su u četvrtak službeni izvori.

Neki diplomati optužuju Francuze da zavlače početak operacije koju bi saveznici željeli pokrenuti idući mjesec. U početku bi u njoj sudjelovalo 20 do 30 članova.

Druga skupina diplomata smatra da Francuska nije sama u svojim nastojanjima te tvrde da ima potporu još barem Njemačke, a možda i još nekih članica EU-a.

Sjedinjene Države smatraju da bi se NATO-ova misija trebala odvijati pod komandom multinacionalnih snaga u Iraku koje su pod američkim zapovjedništvom te da bi se trebala financirati iz zajedničkog budžeta umjesto da obuku plaćaju samo države koje će obuku provoditi.

NATO-ovi čelnici su prošli mjesec na summitu u Istanbulu obećali potporu iračkoj vladi koja je od Saveza zatražila pomoć u vojnoj opremi, jamčenje zaštite UN-ova osoblja i jamčenje obuke za redovne vojne snage i pripadnike iračkih pograničnih postrojbi.

Pročitajte više