Bruxelles: Rončević s trojkom EU-a

HRVATSKA neće vojno sudjelovati u mirovnoj misiji EU-a u BiH, ali će kao i dosada, pružati logističku potporu, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar obrane Berislav Rončević..

"Hrvatska neće vojno sudjelovati u misiji Althea, jer je jedna od zadaća te misije nadzor provedbe Daytonskog sporazuma, kojeg je Hrvatska potpisnica, ali će davati logističku potporu, kao što je i dosada činila za misiju SFORA-a u BiH", izjavio je Rončević.

Ministar Rončević sudjelovao je zajedno s ministrima obrane ostalih zemalja kandidata te Norveške i Islanda, zemalja članica NATO-a,k koje su izvan EU-a, na sastanku s Trojkom EU-a.

Predstavnici EU-a izvijestili su ih o rezultatima sastanka ministara obrane članica EU-a, na kojem se razgovaralo o stvaranju europskih snaga za brzu reakciju. EU bi u sklopu svoje zajedničke vanjske i sigurnosne politike od 2007. godine trebala imati desetak naoružanih borbenih skupina od po 1500 vojnika, koje bi se na poziv UN-a u roku od 15 dana mogle rasporediti na krizna žarišta u svijetu.

"Na svom putu u EU, Hrvatska će se postupno uključivati u projekte i inicijative zajedničke vanjske i sigurnosne politike, a današnji sastanak smatramo važnim korakom u postizanju toga cilja", rekao je ministar Rončević izaslanstvu EU-a na čelu s nizozemskim ministrom obrane Henkom Kampom.

Prije podne, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a posvećenom sudjelovanju u civilnim komponentama budućih mirovnih misija EU-a.

Dok se u vojnom dijelu mirovnih misija Hrvatska zasad ne namjerava uključiti, u civilnom je dijelu spremna dati svoj doprinos.

"Iskazao sam spremnost Hrvatske da prihvati odgovornost članice EU-a. Podržavamo zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Unije i spremni smo se u nju uključivati, ali sada je prerano govoriti o konkretnim aspektima, a to se u ovom trenutku od nas i ne očekuje", izjavio je ministar Žužul.

Riječ je o operacijama za potporu miru u kojima će sudjelovati Europska unija. Hrvatska s obzirom na svoje iskustvo, može pomoći u mirovnim pregovorima, u razvoju civilnog društva, jačanju insituticija koje trebaju raditi na uspostavi pravne države i zaštite manjinskih prava.

Europska unija će potkraj ove godine preuzeti od NATO-a mirovnu misiju U BiH, a u civilnom dijelu te misije mogla bi sudjelovati i Hrvatska.

(Hina) xsv ydj

Pročitajte više