Bučar: Slovenija se odrekla Piranskog zaljeva

"BUČAR je veliki moralni i politički autoritet iako se ne slažem s njegovim mišljenjem da je predlagani arbitražni sporazum loš i nepovoljan za Sloveniju. Ja sam u pravu što se toga tiče", kazao je slovenski premijer Borut Pahor. Ponovio je kako je sporazum dobar za Sloveniju i kako bi bila velika šteta i greška za slovenski nacionalni interes ne potpisati ga, piše RTV Slovenije.

Više o odnosima s Hrvatskom, slovenski premijer nije htio davati nikakve izjave i komentare. Za 23. listopada je najavljen sastanak premijerke Kosor i slovenskog kolege Pahora u Zagrebu, a sporazum bi do tada trebao biti parafiran.

"Arbitražom će Hrvatska dobiti ono što je htjela"

Po mišljenju najstarijeg slovenskog političara i prvog predsjednika slovenskog parlamenta u neovisnoj Sloveniji, 86-godišnjeg Franca Bučara, sporazumom se ostvaruju hrvatska stajališta koja su za Sloveniju loša i u krajnju ruku štetna. Arbitražom se u jednom članku diktira određivanje granice na moru i kopnu po načelima međunarodnog prava, to će odrediti gdje je kontakt Slovenije s otvorenim morem.

U tom kontekstu je Bučar izjavio da se Slovenija odrekla Savudrijske vale u cjelosti. "Arbitražom će granicu na moru povući po sredini zaljeva, a to je ono što je zahtijevala Hrvatska, a na što smo mi oduvijek odbijali pristati".

Pročitajte više