Budalaste tvrdnje Glasa Koncila

NE STIŽU samo iz vladajućih redova notorno budalaste tvrdnje da haške optužnice ugrožavaju opstojnost Hrvatske. Takve gluposti godinama čitamo i u Glasu Koncila, a kaptolski im se nacionalistički list vraća i u najnovijem broju u nepotpisanom komentaru  - "Što je cilj Haškog suda?".

Političke kvalifikacije koje su se našle u opisu ratnih zločina čija se odgovornost pripisuje generalima Čermaku i Markaču, piše taj tjednik, otkrivaju da haško tužiteljstvo želi politički krojiti povijest s izjednačavanjem krivnje i odgovornosti žrtve i agresora.

Optužnice su, za katolički list, dokaz da Hrvatska smeta nekim političkim snagama u međunarodnoj zajednici. Čermak i Markač, kao i Gotovina, moraju odgovarati po članku 7. Statuta Haškog suda (donesen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 25. svibnja 1993.).

I to zato što su bili zapovjednici te su kao nadređeni propustili poduzeti neophodne i razumne mjere za sprečavanje zlodjela ili za kažnjavanje počinitelja. Tužiteljstvo smatra, a to će se morati dokazati, da su znali ili imali razloga znati da će im podređeni počiniti kaznena djela ili su ih počinili.

Istoga dana kada se pojavio Glas Koncila, Novi list donosi priznanje potpredsjednika vlade Andrije Hebranga da je mjesto Kistanje sustavno spaljeno. Čermak je priznao da je znao za neke zločine. Na susretu s članovima delegacije Međunarodne helsinške federacije u Kninu 19. kolovoza 1995. je rekao da u brdima postoji 200 do 300 tijela s rupom od metka u glavi.

Ministarstvo obrane je 10. rujna 1995. objavilo da je Vlada započela istragu o zločinima i da će prekršitelji biti sudski gonjeni.

Kao novinar koji je obilazio taj teren mogu svjedočiti da sam leševe ubijenih Srba (najstariju žrtvu koju sam pronašao imala je 93 godine) nalazio čak i u veljači 1996. Hebrang kaže da nema opravdanja za ne-procesuiranje zločina. I o tome se radi u optužnicama.

Hrvatska je, voljom većine građana, utemeljena 1990. godine a svoju je nezavisnost proglasila 8. listopada 1991. To su činjenice koje Carla del Ponte itekako poštuje, a bedaci s Kaptola zanemaruju.

Opasno je to što se čekalo skoro devet godina da se prizna kako se sustavno ubijalo i palilo i kako nema opravdanja za to što neki zločini nisu uopće procesuirani.

Glas Koncila želi da povjerujemo kako cilj Haškog suda nije promocija istine i pravde. Što se kaptolskog lista tiče, on istinu i pravdu ne promiče jer zločine godinama zataškava.

Deset dana nakon što je pokojni kardinal Kuharić u Okučanima 13. kolovoza 1995. prvi puta oštro progovorio prozivajući post Olujne zločine počinjene s hrvatske strane, tadašnji je autor nepotpisanih komentara Glasa Koncila, znajući o kakvim je zlodjelima riječ jer je osobno bio upozoren sa više strana, o viteštvu kokošara, palikuća i ubojica staraca pisao tirade u uvodnom komentaru - "Neviđena humanost ratovanja!"

Od tog stava nisu se pomakli niti milimetar.

Drago Pilsel

Pročitajte više