Budget Travel poziva Amerikance da posjete Hrvatsku

AMERIČKI Budget Travel objavio je na svojim Internet stranicama opsežnu reportažu o Hrvatskoj u kojoj poziva turiste da otkriju ljepote naše zemlje.

"Uzmite malo Venecije, malo Rima, dodajte pregršt sunca i čisto Mediteransko more i shvatit ćete kako je u Hrvatskoj", predstavlja turistima svjetska agencija Budget savršenu destinaciju za odmor.

"Do kasnih 80-tih Hrvatska je bila epicentar turizma, s otprilike pet milijuna posjetitelja godišnje. No, zadnji puta kada je većina nas vidjela Hrvatsku bilo je to putem CNN-a za vrijeme rata", piše autor članka Jason Cochran.

Hrvatska je danas ponovo destinacija koja privlači turiste iz cijele Europe, dok su je Amerikanci skoro zaboravili, stoji u članku američkog autora. Hrvatska nudi mnoga iznenađenja; palaču rimskog cara, jednu od najvećih gladijatorskih arena na svijetu te najpoznatiji grad okružen zidinama u Europi.

Zagreb: Sestra Beča

Većina turista prvi doticaj s Hrvatskom ostvari ili u Dubrovniku ili u Zagrebu. Mnoštvo autentičnih elemenata, spomenici nulte kategorije, parkovi,  muzeji i zgrade izgrađene u bečkom stilu aduti su hrvatske metropole koju predstavljaju u Budgetu. 

Dubrovnik - Čudo među zidinama

Dubrovnik je oduvijek bio poseban, naglašava autor. Grad čije se ime spominje uz Manhattan, Hong Kong i Cape Town, prije Napoleona bio je nezavisan grad-država.

U vrijeme rata Srbi su granatirali grad, a stanovnici su utočište potražili u zidinama starim 700 godina. 1667. godine Dubrovnik je pogodio potres u kojem je većina grada bila uništena, piše Budget.

Stari grad, kojeg presjeca glavna ulica Stradun spomenik je UNESCO-a, a u njemu se nalaze 700 godina stara ljekarna, Onofrijeva fonatana iz 1444. godine i Knežev dvor.

Autor članka preporuča posjetiteljima da nikako ne propuste šetnju dubrovačkim zidinama.

Split - Odmor po uzoru na stare Rimljane

U srednjoj Dalmaciji nalazi se Split, grad cara Dioklecijana, koji vas prilikom posjete vraća u doba kad su njime vladali stari Rimljani. Kako navodi Budget, da se prekrasna Dioklecijanova palača nalazi u Londonu, bila bi jedna od najvećih svjetskih turističkih atrakcija.

U Splitu ona ipak nema toliki značaj, već se u njoj nalaze mnoge trgovine, pubovi i izložbeni prostori. Grad s tim ipak dobiva na šarmu i pruža pravi mediteranski ugođaj. Split je drugi po veličini hrvatski grad i glavno je ishodište za mnoge dalmatinske otoke.

"Prilikom prvog posjeta Splitu oduševila me društvenost njegovih stanovnika. Uživao sam u espressu okružen zidinama i srednjovjekovnim lukovima i to je bila jedna od najljepših razlika koje sam primijetio u odnosu na moju zemlju." - piše Budgetov reporter.

Hvar - Relikvij Mediterana

Hrvatsko more kristalno je čisto i jedno je od najljepših u svijetu. Među čak 1185 hrvatskih otoka posebno je popularan Hvar. No, za savršen odmor u Hrvatskoj nužno je doživjeti viteške igre na otoku Korčuli, probati paški sir koji je proslavio otok Pag, ali i posjetiti nacionalni park na Mljetu.

Rovinj - Venecijanski šarm

Odmor u Istri ili sjeverozapadnoj Hrvatskoj sličan je onome koji možete provesti u Italiji. Svake pohvale tom dijelu Hrvatske idu na račun gastronomije, gostoprimstva lokalnog stanovništva, ali i zapanjujuće arhitekture.

Rovinj, kao jedno od najpopularnijih istarskih odredišta, centar je nautičkog turizma i nikako ga se ne smije zaobići, preporuča autor. Grad su razvili Mlečani, tako da se dio njihove kulture osjeća i danas. Nezaobilazna je katedrala, ali i posjet slikovitim otocima koji odišu mirom, ali koji će vas oduševiti i svojom netaknutom prirodom.

Iako nikad nismo sumnjali u ljepotu naše zemlje, svaki put nas iznova iznenade turisti koji se dive našoj svakodnevici. To je nešto što ipak ne bi smjeli tako olako prihvaćati.

Pročitajte više