Budiša: Dolaskom u Haag podržao sam Gotovinu protiv "sramotne optužnice"

BIVŠI čelnik HSLS-a Dražen Budiša u ponedjeljak je u Haškom sudu (ICTY) pratio prvo pojavljivanje generala Ante Gotovine i njegovo izjašnjavanje o krivnji, izrazivši svojim dolaskom potporu njegovoj obrani protiv, kako je rekao, sramotne optužnice, te pozvao Vladu da pruži svu potrebno pomoć genaralu i njegovom odvjetničkom timu.

Došao sam dati potporu generalu Anti Gotovini i biti svjedok čitanja ove optužnice koju držim sramotnom, šupljom i dijelom apsurdnom, kazao je Budiša novinarima prilikom izlaska iz suda.

Ocijenio je kako je na leđa Gotovini stavljen prevelik teret da obrani ne samo svoju čast i čast hrvatskog vojnika, već i čast vojnog i političkog vrha Hrvatske i svih koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, te apelirao da mu hrvatska država pruži svu potrebnu pomoć, organizirano i djelotvorno.

On sam i njegov odvjetnički tim, tu veliku i tešku zadaću ne mogu sami iznijeti. Stoga je došlo vrijeme da se stane iza onih koji brane hrvatsku državu i način njezina nastanka, kazao je.

Ukazao je i na problem stotine opranih i neopranih dokumenata koji su stigli iz Hrvatske, dok ih Gotovinini branitelji nisu mogli dobiti. Naglasio je kako je on izabrao dolazak u Haag, dok su drugi prosvjedovali u Hrvatskoj.

Potvrdio je kako je njegov dolazak u Haški sud nesumnjivo politički čin, ali da to ne znači njegov povratak u politiku, barem ne na organizirani, stranački način.

Ima i mlađih i još se usto ujedinjuju, dodao je bivši čelnik Hrvatske socijalno liberalne stranke, koja se pod njegovim vodstvom razjedinila na zasebne stranke.

Odgovarajući na pitanja novinara izrazio je očekivanje da će vlada Ive Sanadera pomoći Gotovini, jer smatra da nema drugog puta.

Upozorio je na pogubne posljedice koje Hrvatska može imati ako se optužbe za etničko čišćenje Krajine iz Gotovinine optužnice jednom pretoče u pravomoćnu presudu ICTY-a.

Bili smo narod koji je nekoliko desetljeća živio pod jednom hipotekom a sada bismo imali još jednu, uz onu koju još nismo prevladali, kazao je Budiša, podsjećajući na stigmu genocidnog naroda pod kojom su Hrvati 1945.-91. živjeli u bivšoj SFRJ, zbog zločina ustaškog režima NDH.

Budiša se u srpnju 2001., nakon što su objavljene optužnice Haškog suda protiv generala Gotovine i Rahima Ademija, razišao s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom glede Vladine politike prema Haškom sudu. Taj je sukob sredinom 2002. kulminirao izlaskom HSLS-a iz Vlade, te kasnijim povlačenjem Budiše s političke scene.

Kajin o situaciji nakon uhićenja Gotovine

POTPREDSJEDNIK IDS-a Damir Kajin rekao je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci kako predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu treba iskreno pomoći u vezi sa slučajem generala Ante Gotovine, a da ga potom treba pokušati pobijediti na redovnim izborima.


Gotovina nije kriv za događanja nakon Oluje, od 9. rujna 1995. bio je na bračnom putovanju, a u tom su se razdoblju palile kuće, kazao je Kajin, koji drži da je palež "tadašnja vladajuća politika mogla spriječiti da je htjela".

Gotovina nije odgovoran niti za etničko čišćenje, stanovništvo se povuklo prije Oluje temeljem dogovora Tuđman-Milošević, rekao je Kajin koji drži da se na tome treba graditi Gotovinina obrana.

Ponovio je ocjenu da je Gotovina uhićen onda, kada je to odgovaralo Velikoj Britaniji i SAD-u.

"Pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji otvoreni su kad je bilo jasno da SAD i Velika Britanija kontroliraju Gotovinu", kazao je Kajin.

"Nakon Splita i Gotovine desnicu ništa više ne može tako jako homogenizirati i to je dobro. Nakon jučerašnjeg dana Hrvati više neće živjeti u prošlosti", rekao je Kajin i ocijenio da nakon "ovog događaja Hrvatska postaje normalna zemlja", od čega će, kako je kazao, najviše koristi imati mali ljudi.

Potpredsjednik IDS-a je pohvalio držanje Crkve u ovom slučaju rekavši da se korektno postavila.

Pročitajte više