Budiša: od svih nacionalizama najpogubniji je antihrvatstvo

Predsjednik HSLSa Dražen Budiša izjavio je večeras u Šibeniku, na predizbornom skupu koalicije HSLSa i DCa, da je izjava predsjednice HNSa Vesne Pusić da bi "odlazak sadašnje koalicije s vlasti bio ravan izdaji" bez presedana od početka pluralizma u Hrvatskoj.

"Što ta njezina izjava znači - da su svi glasači centra i desnog centra veleizdajnici i da su stranke koje zastupaju takve opcije veleizdajničke. Vesna Pusić dovodi u pitanje političku volju većine pa se tako s prezirom odnosi prema vlastitoj naciji. Od svih nacionalizama najpogubnije je antihrvatstvo", kazao je Budiša dodajući kako će tražiti da se o toj izjavi izjasni hrvatska Vlada i HNS-ovi koalicijski partneri.

Predsjednik DC-a Mate Granić rekao je da će koalicija HSLS-a i DC-a prijaviti predsjednicu HNS-a Izbornom etičkom povjerenstvu.

Joško Kontić, nositelj zajedničke liste HSLS-a i DC-a u 9. izbornoj jedinici, uz ostalo, je kritizirao današnju Vladinu odluku da odvjetnicima, kako je istaknuo, heroja Ante Gotovine ne dostavi dokumentaciju, kršeći tako odluku Sabora. "To se nije dogodilo ni u jednoj demokratskoj zemlji u svijetu. Ivica Račan i njegovi partijski drugovi i koalicijski partneri toliko muljaju da se toga ne bi postidio ni njegov mentor Edvard Kardelj", kazao je Kontić.

Na predizbornom skupu u Šibeniku predstavljeno je svih 14 kandidata sa zajedničke liste HSLS-a i DC-a za 9. izbornu jedinicu. Na prvih pet mjesta ušli su Joško Kontić, Mario Kovač iz HSLS-a, Jago Kozina iz DC-a, Branko Mileta iz HSLS-a i Branislav Šutić iz DC-a.

Mate Granić najavio da će njihov prvi potez kada dođu na vlast biti promjena, kako ga je nazvao sramotnog, Zakona o sukobu interesa te da neće dopustiti ministrima da njihove tvrtke ili tvrtke njihovih supruga i prijatelja obavljaju poslove za državu te da neće biti popustljivi prema međunarodnim financijskim institucijama.

Dražen Budiša je istaknuo kako je HSLS na vrijeme prepoznao da predizborna obećanja vladajuće koalicije neće biti ispunjena i da ju je napustio pokazavši tako da ga ne zanima vlast nego program i poštivanje principa u politici.

(Hina) dfer mć

Pročitajte više