Bugarska: Međunarodni forum "Kultura - čimbenik stabilnosti jugoistoka Europe"

U SOFIJI je u petak s radom počeo dvodnevni Međunarodni forum "Kultura čimbenik stabilnosti jugoistoka Europe" u organizaciji Odbora za kulturu Narodnog sobranja Republike Bugarske na kojem sudjeluju izaslanstva jedanaest zemalja jugoistočne Europe, od Slovenije do Turske, na čelu s predsjednicima parlamentarnih odbora za kulturu.

Kako je u petak priopćeno, hrvatsko izaslanstvo predvodi prof. dr. Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, a uz njega su pomoćnica ministra kulture za međunarodnu suradnju Goranka Horjan i savjetnica u Odboru Jasna Međimorec.

Na forumu se raspravlja o tri teme: "Pridruživanje balkanskih kultura europskom duhovnom svijetu", "Zakonodavni temelji za očuvanje balkanskog kulturnog nasljeđa", te "Suvremene dimenzije balkanske kulturne suradnje". Ovaj će susret završiti usvajanjem Deklaracije koja će biti podnesena na jesenjem Regionalnom forumu na razini predsjednika država jugoistočne Europe, koji će se pod nazivom "Putovi kulture jugoistoka Europe" održati u Varni pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Bugarske Georgija Prvanova.

Ovo je prvi skup takve vrste, a organizatori i sudionici su izrazili želju da on postane tradicionalan jer kulturno nasljeđe i kulturne vrijednosti ove regije predstavljaju važan čimbenik za međusobno razumijevanje, mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi.

Pročitajte više