Buljan Flander odbila doći na HRT. Svađa novinarke i sutkinje: "Koga predstavljate?"

Screenshot: HRT

GRAD Zagreb smijenio je Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih nakon niza medijskih napisa o nepravilnostima u radu.

Večeras je u programu Nove TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku.

Zloupotrebljava li se institut otuđenja djeteta od roditelja? Postoji li sprega institucija na štetu jednog od roditelja? Ima li temelja za sumnje u odluke sustava o skrbništvu nad djecom? To su bile teme večerašnje emisije Otvoreno na HRT-u.

Gosti urednice i voditeljice Zrinke Grancarić bile su Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Sena Puhovski, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Jelena Jindra, novinarka i Senka Sekulić Rebić, psihologinja.

Buljan Flander je također bila pozvana u emisiju. Kako je kazala voditeljica Grancarić, prvo je načelno pristala doći u emisiju, ali je onda naknadno ipak odbila.

Novinarka objasnila što je nagnalo da napiše članak

Na pitanje što ju je motiviralo da napiše serijal članaka, Jelena Jindra rekla je da je riječ o Gordani Buljan Flander, koja je 19 godina tvrdila da je u poliklinici "sve divno i krasno, a postoji samo nekoliko ludih roditelja koji su po društvenim mrežama pisali svašta". Ustvrdila je da je ona ili netko iz Poliklinike večeras trebao biti gost Otvorenog.

"Ja sam novinarka koja sam razgovarala s desecima majki koje su tvrdile da im se unutra sustava za zaštitu djece i obitelji događaj strašne stvari na temelju mišljenja Poliklinike i centara za socijalnu skrb da su otuđeni roditelji i roditelji koji emocionalno zlostavljaju djecu te im se djeca oduzimaju. Znači, oduzimaju se majkama i daju očevima koje godinama nisu vidjeli", rekla je.

Ustvrdila je da je na temelju 95% javno dostupnih izvora došla do toga da koncept otuđenja od roditelja koji ne priznaje ni WHO, a o kojem je govorila i Dubravka Šimonović, bivša UN-ova posebna izvjestiteljica za nasilje nad ženama, te da su to u hrvatski sustav uvele Gordana Buljan Flander, Marina Ajduković i Lana Peto Kujundžić.

Sukobi tijekom emisije

Peto Kujundžić rekla je da je ona kazneni sudac te da već 30 godina imamo pojam da jedan roditelj  može onemogućavati drugom da vidi svoje dijete.

"Ni u jednom svjetskom udžbeniku ne možete vidjeti da će netko dozvoliti nasilnom roditelju da njemu dođe dijete, a da drugi, nenasilni, ne može doći do djeteta. Ako imate takav primjer, zašto to niste prijavili?" upitala je Jindru.

"Prestanimo razmišljati o tome da su nam važni odnosi roditelja i prava roditelja i zapitajmo se što je pravo djeteta", rekla je.

Jindra je kazala da su majke s kojima je razgovarala podnijele kaznene prijave DORH-u, ali da su sve odbačene.

Tijekom cijele emisije dolazilo je do sukoba između novinarke i ostalih sugovornica.

"Koga vi predstavljate? Sve tri?" pitala je novinarka u jednom trenutku sugovornice s kojima je često ulazila u sukobe tijekom emisije.

"Nakon emisije sam zabrinutija nego ranije. Predstavnice struke govore o toj temi kao da je to nešto smiješno, afektiraju, govore u ime struke s visoka. Žao mi je roditelja koji će se nalaziti unutar tog sustava. Ja sam razgovarala sa stručnjacima unutar sustava, oni ne razgovaraju na ovaj način ovako, oni vide probleme", rekla je Jindra na kraju.

Pročitajte više