Buljević obišao vojnike ranjene tijekom vježbe, stanje mlađeg vojnika stabilno

Foto: FaH

MINISTAR OBRANE Josip Buljević posjetio je bolnice u Zagrebu i Karlovcu, gdje se nalaze pripadnici OS RH koji su ozlijeđeni uslijed eksplozije tijekom specijalističke obuke na vojnom poligonu „Cerovac“ kod Karlovca, javlja MORH.

Buljević je nakon razgovora s liječničkim timom rekao, kako je u ovom trenutku najvažnije zdravstveno stanje ozlijeđenih pripadnika, te istaknuo kako ova nesreća pokazuje koliko je teško, zahtjevno i odgovorno ali i opasno biti vojnik.

„U ovom trenutku je cijela obitelj naših Oružanih snaga s našim stradalim kolegama i njihovim obiteljima. Stanje starijeg pripadnika je stabilno,a drugi naš pripadnik je na intenzivnoj obradi. O tome što se točno dogodilo utvrdit će formirana Povjerenstva na razini postrojbe, Hrvatskog vojnog učilišta i Glavnog stožera“, rekao je ministar Buljević.

Dr. Suad Crnica je potvrdio da je stanje 41-godišnjeg pripadnika stabilno i da je izvan životne opasnosti, uz konstataciju da se kod njega također radi o teškim tjelesnim ozljedama, te je prebačen u Kliničku bolnicu Dubrava, gdje će dalje biti nastavljeno njegovo liječenje.

„Drugi, 22-godišnji pripadnik OSRH  je još uvijek u operacijskoj sali, za sada je njegovo stanje stabilno, a dalje ćemo vidjeti tijekom noći i jutra te narednih dana“, rekao je dr. Crnica.

Na pitanje što je eksplodiralo, Buljević je rekao da o tome još ne može govoriti, ali je potvrdio da  je "prema dosad poznatim informacijama eksplozivna naprava eksplodirala prerano".

Formirana tri povjerenstva

"Očevid na mjestu eksplozije još nije gotov, a uz očevidne ekipe formirana su tri povjerenstva, jedno u sklopu postrojbe, drugo u sklopu Vojnog učilišta i treće na razini Glavnog stožera OS RH, rekao je Buljević  u karlovačkoj bolnici.

Odgovarajući  novinarima  rekao je kako očekuje da se na nalaze povjerenstava neće čekati mjesec ili dva, nego puno kraće. Opovrgnuo je medijske napise da se na poligonu Cerovac prije nekoliko godina već dogodila ovakva nesreća.

Podsjetimo, nesreća u kojoj su teško ozlijeđena dvojica pripadnika OS RH dogodila se oko 13 sati na vojnom poligonu „Cerovac“ kod Karlovca tijekom planirane provedbe obuke polaznika Temeljne časničke izobrazbe, smjera Inženjerija, a u kojoj su korištena minsko eksplozivna sredstava. Na mjestu događaja odmah su upućeni i istražitelji kriminalističke vojne policije koji provode očevid i utvrđuju sve činjenice vezano uz spomenuti događaja.

Pročitajte više