SPLIT PROTIV NAPLATE PARKINGA "Uskoro će nam i zrak naplaćivati"

Foto: Pixsell/Borna Filić

SPLIT parking, bivša Hvidra, gradska komunalna tvrtka koja brine o pauk službi i parkinzima, sastavio je radni prijedlog o novoj regulaciji naplate parkinga u Splitu. Po novome bi se parking naplaćivao i u kotarevima u kojima to sada nije slučaj, i to 24 sata.  

Direktor Marko Bartulić kaže da im je prva misao bila zaštititi stanare s povlaštenim preplatama od 30 do 50 kuna, koji unatoč tome što plaćaju preplatu, mjesto za parkiranje nakon 19 ili 20 sati, ovisno o zoni, ne mogu pronaći. 

I bez turista Splićani nemaju gdje parkirati

Parking se u Splitu, naime, ne naplaćuje 24 sata već postoji značajno vremensko razdoblje u kojem je parkiranje, pa čak i u samom središtu grada, posve besplatno. To koriste turisti pa domaći svijet nema gdje parkirati. 

To je tek dijelom točno, jer i bez turista, Splićani muku muče s parkiralištima. Svaki gradski kotar do posljednjeg je slobodnog mjesta ispunjen vozilima, čak i kada se radi o ledinama i drugim neuređenim površinama. Nije rijetkost da se u kasni sat kruži po kvartu u uzaludnoj nadi da će se pronaći kakvo mjesto za parking.

Prosvjed protiv naplate parkinga u nedjelju

Bartulić je stoga zamislio da se parking naplaćuje 24 sata i da se počne naplaćivati i u kotarevima u kojima to dosad nije bio slučaj. Osiromašenom stanovništvu svaka je kuna bitna pa je očekivana bila reakcija Splićana. Čim se doznalo za mogućnost dodatnog troška, na Facebooku je osnovana grupa Protiv naplate parkinga u Splitu. Već su zakazali i prosvjed za nedjelju u 18 sati.

"Gradske vlasti žele uvesti naplatu parkinga u cijelom gradu, čak i na periferiji. Neće graditi nova parkirališta, niti ćete za pretplatu dobiti osigurano mjesto. Plaćat ćete, a mjesto nećete imati. Tražit ćete ga uokolo kao i dosad.

Ne dopustimo ovaj lopovluk. Malo je što uvode porez na nekretnine, sad i ovo. Uskoro će nam naplaćivati zrak koji dišemo", stoji u objavi grupe. 

Direktor Split parkinga: Htjeli smo zaštititi stanare

Marko Bartulić zakazao je za sutra tiskovnu konferenciju na kojoj će dati svoje viđenje cijele situacije.

"Na osnovu iskustva uvidjeli smo probleme u kvartovima u kojima se vrši naplata. Nakon 19 ili 20 sati parking je besplatan, turisti se parkiraju, a Splićani ne mogu naći mjesto. S plaćanjem pretplate htjeli smo zaštiti stanare. Išli smo s povlaštenim tarifama od 30 do 50 kuna", kaže Bartulić.

Direktor Split parkinga tvrdi da nemaju tehničke, a ni financijske mogućnosti proširiti naplatu na cijeli grad, uključujući i prigradska naselja.

"Za to bi nam trebalo 320 naplatnih uređaja, javna nabava, pusti milijuni. Ovdje je bitno naglasiti da se radi o prijedlogu gradskoj upravi, a uvijek bi konačno riječ imao gradski kotar. Ako oni ne žele uvođenje naplate parkiranja, onda ga neće ni biti. Radili smo usporedbe sa Zagrebom, Dubrovnikom, Šibenikom i Zadrom i ovo bi bila povoljna pretplata. I bila bi dostupna svim stanovnicima kotara. Za one koji nisu stanari pretplata bi iznosila od 86 do 144 kune", kaže Bartulić. 

 

Pročitajte više