BURNA PROŠLOST OSCARA WILDEA NA DRAŽBI U LONDONU

Burna i prijeporna prošlost Oscara Wildea koji je mlađim naraštajima poznat po svojim književnim djelima, ali i po homoseksualnim pustolovinama koje nisu bile uobičajene u viktorijansko doba, ponovno će izbiti na svjetlo dana na dražbi u Londonu.

Među 104 predmeta koja je na dražbi preko Sothebyja ponudio anonimni britanski sakupljač umjetnina, amatere će sigurno najviše oduševiti "Wildeov mit", djelo koje je 1916. napisao Lord Alfred Douglas, jedan od bivših ljubavnika irskog pisca.

U tom rukopisu koji dosad nije bio objavljen, a mogao bi postići cijenu od 50.000 funta (72.500 eura) "Bosie" ili Lord Douglas optužuje glasovitog pratioca koji je umro nekoliko godina ranije, 1900., da je bio među najvjernijim "đavoljim slugama".

Očekuje se da će najveću cijenu na dražbi, do 80.000 funta (116.000 eura), postići nedovršena rukopisna inačica poglavlja "Slike Doriana Grayja" u kojoj nije bilo objavljeno više prijepornih ulomaka, među njima i opis Dorianova posjeta pušionici opijuma.

Wilde koji je bio naučen na lagodan život u profinjenoj sredini nikad se nije oporavio od boravka u zatvoru Reading, pa je nekoliko godina kasnije, 1900., napušten i prezadužen, umro u pariškom hotelu.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više