KORONAVIRUS U SVIJETU

Burundi protjeruje tim Svjetske zdravstvene organizacije usred predsjedničke kampanje

Foto: EPA

BURUNDI je odlučio protjerati nacionalnog čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i tri člana njegova tima tijekom predsjedničke izborne kampanje koja se održava usprkos zdravstvenim rizicima zbog pandemije novog koronavirusa.

Vlada je potvrdila da je pismo ministarstva vanjskih poslova od 12. svibnja poslano čelniku WHO-a u Burundiju Walteru Kazadi Mulombou i još trima zdravstvenim stručnjacima, u kojemu im se naređuje da napuste zemlju do sutra.

Izbori za nasljednika predsjednika Pierrea Nkurunzizaa, čija je vlada opetovano optužena za kršenje ljudskih prava i koja je ranije protjerala druge predstavnike međunarodnih tijela, trebaju se održati 20. svibnja.

Dužnosnici proglašeni personama non grata

Bernard Ntahiraja, pomoćnik ministra vanjskih poslova, potvrdio je da su dužnosnici WHO-a proglašeni personama non grata, ali nije naveo razloge.

Zasad nije bilo službene reakcije WHO-a na protjerivanje, iako je jedan dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao kako se čini da su četiri osobe "žrtve lošeg upravljanja" bolešću covid-19 u Burundiju.

Burundi je dosad prijavio mali broj zaraženih, 27, i jednog preminulog. Međutim, strahuje se da je stvarna situacija lošija.

Godine 2018. Burundi je protjerao UN-ove istražitelje koji su pokušavali utvrditi je li bilo kršenja ljudskih prava. 

Ujedinjeni narodi ranije su optužili sigurnosno osoblje i miliciju vladajuće stranke za orkestriranje silovanja, mučenja i ubojstava. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više