BURZAN: BEZ DOGOVORA C. GORE I SRBIJE O DIPLOMATSKIM MJESTIMA

Šef crnogorske diplomacije Dragiša Burzan izjavio je u srijedu kako je Crna Gora prekinula pregovore sa Srbijom o raspodjeli diplomatskih mjesta u svijetu.

"Raspodjela diplomatskih predstavništava jedno je od ključnih pitanja za funkcioniranje unije i može da utječe na njezino daljnje djelovanje. Javno i tajno sam tražio za Crnu Goru ono što joj pripada po Ustavnoj povelji. Ni manje ni više", naglasio je Burzan.

U izjavi za "Vijesti" Burzan je priopćio kako srpska strana, na čelu s ministrom vanjskih poslova zajednice Goranom Svilanovićem, "ne želi crnogorskim kadrovima prepustiti skoro nijedno veleposlaničko mjesto u ključnim centrima Zapada".

Kako su crnogorski čelnici najavljivali, službena Podgorica je tražila da ima svoje ljude u polovini svjetskih centara, uključujući tu i zemlje bivše Jugoslavije, dok im je Svilanović ponudio Rim, Otavu i neke destinacije u Aziji i Africi za koje Crna Gora nije iskazivala zanimanje.

Burzan je najavio kako će ovih dana na konferenciji za novinare o svemu upoznati javnost i iskazati stajališta Vlade Crne Gore.

Pročitajte više