Busek: Put Hrvatske prema EU-u predstavlja pozivnicu ulagačima

Put prema Europskoj uniji, koji si je Hrvatska zacrtala, predstavlja i pozivnicu investitorima, a poslovna zajednica na regiju gleda kao na cjelinu a ne kao na niz manjih država, rekao je u petak Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, posljednjeg dana Crans Montana Foruma, skupa svjetskih gospodarstvenika i političara koji je u Zagrebu okupio oko 400 sudionika.

Busek je govorio na središnjem plenarnom zasjedanju trećeg dana Foruma u okviru teme "Hrvatska u procesu europskog proširenja: jačanje demokracije i gospodarski razvoj".

"Put prema EU-u je i pozivnica investitorima?Hrvatska je ostvarila vrlo pozitivan rezultat glede razvoja, a ako pogledamo brojke vidimo da su direktna strana ulaganja u Hrvatskoj od 1993. do 2004. dosegla 11 milijardi američkih dolara", rekao je Busek, istaknuvši da Hrvatska po razvoju slijedi Mađarsku i Češku.

Prema njegovim riječima, proširenje Europske unije je "win-win story", u kojoj su sve strane na dobitku.

Na hrvatsko pridruženje Uniji gleda na specifičan način, jer, kako je kazao, "Hrvatska ima posebnu odgovornost prema regiji".

"Hrvatska mora gledati prema Uniji ali ne smije zaboraviti regiju?Sloveniji smo to dopustili ali Hrvatska je druga priča", pojasnio je Busek.

On ključnim smatra regionalnu suradnju, kako na političkom tako i na gospodarskom planu, poručivši da "poslovna zajednica na regiju gleda kao na cjelinu". Za regiju je posebice stavio naglasak na fizičku povezanost, osvrnuvši se na nužnost uspostave cestovnih koridora i zračnu povezanost. Nije također propustio ukazati na važnost Dunava kao riječnog pravca.

Na njegove se riječi nadovezao Emil Tedeschi, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca koji je sudionike izvjestio da su hrvatske tvrtke među najznačajnijim ulagačima u SiCG i BiH.

"Hrvatska ima iznimno važnu ulogu u regiji, oslanjajući se na vlastitu stabilnost i razvoj?a kada govorimo o domaćem tržištu mislimo na cijelu regiju", kazao je Tedeschi.

Izazovi pred kojima Hrvatska stoji su, kako je naveo, dinamičan gospodarski rast, učinkovit porezni sustav, vladavina zakona, fleksibilno radno tržište.

Tedeschi je ocijenio da je za srodne udruge u zemljama obuhvaćenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruženju, Hrvatska udruga poslodavaca partner u procesu pridruženja Europskoj uniji.

Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s EU-om, ocijenio je da Unija predstavlja mnogo više od samog gospodarstva.

"EU nam pruža ne samo gospodarski i demokratski okvir već i sustav kolektivne i osobne sigurnosti", rekao je Drobnjak.

Ustvrdio je da je "Hrvatska ostvarila izvanredno postignuće u relativno kratkom vremenu", osvrnuvši se, poput Buseka, na "specifičan položaj Hrvatske" glede njezina članstva u Uniji.

"Nosimo naslijeđe rata koje se ogleda u kriterijima koje moramo ispuniti. Osim kopenhaških kriterija imamo i dodatne kriterije koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", pojasnio je Drobnjak i podsjetio na suradnju s Haškim sudom (ICTY), dobrosusjedske odnose, regionalnu suradnju, te zaštitu manjina.

"Ostalo nam je jedno jedino neriješeno pitanje vezano uz ICTY", kazao je Drobnjak, istaknuvši sudjelovanje Hrvatske na izborima za europski parlament 2009. godine kao cilj kojem će njegov pregovarački tim težiti.

Dan ranije je premijer Sanader izrazio uvjerenje da će Hrvatska pristupne pregovore započeti prije kraja luksemburškog predsjedanja Unijom u lipnju, a da će 2009. sudjelovati na izborima za europski parlament.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više