Bush će posjetiti Njemačku i razgovarati s Putinom

AMERIČKI predsjednik George W. Bush će posjetiti Njemačku 23. veljače i susresti se s kancelarom Gerhardom Schroederom, a dan kasnije i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u okviru svojega putovanja u Europu, objavila je u utorak Bijela kuća.

Susreti će biti dio prvog inozemnog putovanja predsjednika Busha nakon njegove inauguracije na drugi predsjednički mandat u siječnju. Cilj europske turneje je obnova odnosa s europskim saveznicima koji su zahladnjeli zbog rata u Iraku.

Bushov posjet Njemačkoj je posebno važan jer je kancelar Schroeder bio jedan od vodećih protivnika rata u Iraku.

Bush će putovati u Njemačku nakon susreta s čelnicima NATO-a i Europske unije u Bruxellesu 22. veljače, a potom ide u Slovačku gdje će 24. veljače, osim bilateralnog programa imati i susret s Putinom, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"Predsjednik je naglasio svoju želju da radi sa svim našim prijateljima i saveznicima u Europi na promicanju globalnog razvitka i napretka, da porazi teroriste i ohrabri slobodu i demokraciju kao alternative tiraniji i terorizmu", kazao je na konferenciji za novinare McClellan.

Pročitajte više