Bush čestitao Allawiju i al-Yaweru na izborima

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u ponedjeljak privremene iračke čelnike, premijera Iyada Allawija i predsjednika Ghazi alYawera i čestitao im na uspješno provedenim izborima, objavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Bush se suglasio s Allawijem da su iračke snage sigurnosti dobro obavile svoj posao i pomogle stvoriti uvjete za održavanje nedjeljnih izbora, rekao je McClellan.

Unatoč nasilju u kojem je ubijeno najmanje 44 ljudi, na iračkim izborima je prema procjenama izbornog povjerenstva sudjelovalo preko 57 posto od ukupno 14 milijuna Iračana s pravom glasa, što je iznad ranijih očekivanja.

Bush je u ponedjeljak također nazvao glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, svog ključnog europskog saveznika britanskog premijera Tonyja Blairea, te protivnike rata u Iraku francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

Govoreći o Bushovim razgovorima s europskim čelnicima, McClellan je rekao da su se oni suglasili s američkim predsjednikom da su nedjeljni izbori bili pobjeda za irački narod i da je "demokracija u regiji napravila značajan korak naprijed".

Bush se u razgovoru s Allawijem i al-Yawerom suglasio o potrebi da politički proces u Iraku uključuje sve Iračane bez obzira jesu li glasovali na nedjeljnim izborima, rekao je glasnogovornik aludirajući na činjenicu da mnogi irački suniti nisu sudjelovali na izborima, bilo zbog protivljenja bilo zbog straha od nasilja.

McClellan je kazao da će Sjedinjene Države ubrzati obuku i opremanje iračkih sigurnosnih snaga kako bi sigurnost zemlje mogle preuzeti u svoje ruke.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više