Bush i dalje podržava napad na Bagdad

Američki predsjednik George W. Bush rekao je svojim generalima da ostanu usmjereni na Bagdad unatoč snažnom otporu s kojim su se suočile koalicijske snage u Iraku, piše u nedjelju The Washington Post.

List piše da je predsjednik Bush u subotu sazvao u Camp Davidu telekonferenciju u kojoj su sudjelovali najviši dužnosnici koji čine njegovo Ratno vijeće.

Na tom sastanku Bush je podržao želju ministra obrane Donalda Rumsfelda da se nastavi s provođenjem ratnog plana koji su prihvatili načelnik Glavnog stožera američke vojske general Richard Myers i zapovjednik operacija u Iraku general Tommy Franks, piše list pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Taj plan predviđa da se nastave pripreme za napad na Republikansku gardu koja brani Bagdad dok se očekuju dodatne svježe američke snage.

Posljednjih nekoliko dana intenzivno se izvješćuje o želji američkih zapovjednika u Iraku da se napravi stanka u ratnim operacijama kako bi se ojačale snage i stabilizirale razvučene linije opskrbe koalicijskih snaga.

Sastanak Ratnog vijeća u subotu je, tvrdi The Washington Post, potvrdio prvotni ratni plan i upozorio one koji drugačije misle na ono što želi glavni zapovjednik.

Neočekivano snažan otpor Iračana, nepredviđene taktike borbe, razvučene linije opskrbe i žilavost režima Saddama Husseina navele su posljednjih dana kako zapovjednike na terenu tako i analitičare u pozadini da stave u sumnju prvotni ratni plan Pentagona. Ratni planeri Pentagona predviđali su da će uz uporabu malih kopnenih snaga i snažno angažiranje zrakoplovstva i moderne tehnologije brzo slomiti otpor iračkog režima.

Predsjednik Bush u posljednjih nekoliko javnih nastupa stalno naglašava da bi rat mogao potrajati i dovesti do većih žrtava američkih snaga koje se tek trebaju suočiti s najboljim i Saddamu Husseinu najvjernijim postrojbama Republikanske garde koje brane Bagdad.

U svojem radio obraćanju naciji u subotu Bush je kazao kako koalicijske snage stalno napreduju i da su sada manje od 80 km udaljene od Bagdada.

"Borbe su žestoke, i ne znamo koliko će trajati", upozorio je Bush.

Pentagonovi dužnosnici naglašavaju kako se rat odvija prema planu, ali je izvjesno da su poteškoće na koje koalicijske snage nailaze u Iraku dovele do određenih izmjena.

Sjedinjene Države već su odredile da se dodatnih 120.000 vojnika pokrene prema ratištu kako bi ojačali postojeće snage. Među njima je i 4. pješačka divizija iz Fort Hooda u Texasu, najmodernije opremljena i najubojitija američka kopnena postrojba, koja je već počela pristizati u Kuvajt.

Ta divizija je trebala biti dio američkih snaga koje su trebale preko Turske otvoriti sjevernu bojišnicu prema Iraku. Nepostojanje sjeverne bojišnice, koju je Turska spriječila ne dopustivši Amerikancima uporabu svojega teritorija, također je pridonijelo drugačijem stanju na terenu nego se u Penatagonu očekivalo.

Pročitajte više