BUSH I KERRY MEĐUSOBNO SE NAPADAU U PITANJIMA NACIONALNE SIGURNOSTI

Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski protivnik senator John Kerry našli su se u predsjedničkoj predizbornoj kampanji usred rasprava o služenju domovini za vrijeme Vijetnamskog rata pokušavajući dokazati tko je bolji na području nacionalne sigurnosti.

Kerryjeva kampanja optužila je Busha da je vjerojatno protekcijom ušao kao pilot u teksašku Nacionalnu gardu za vrijeme Vijetnamskog rata i da ne može dokazati da je stvarno služio u postrojbi tijekom 1972. i 1973.

Bio je to odgovor na napad potpredsjednika Dicka Cheneya koji je u ponedjeljak ustvrdio kako Kerry nije pogodan da bude glavni zapovjednik američke vojske jer je u Senatu glasovao protiv ulaganja u nova oružja, protivio se Zaljevskom ratu 1991., te zbog nedavne izjave da rat protiv terorizma ne treba voditi primarno kao vojnu operaciju.

Kerry je uzvratio da će mnogi američki veterani biti veoma ljuti što njega, koji se borio za svoju domovinu u Vijetnamskom ratu, kritiziraju Bush koji ne može položiti računa o vlastitome služenju u Nacionalnoj gardi, te Cheney koji nije bio u Vijetnamu već je izjavio da je tada imao pametnija posla.

Bushova kampanja je, međutim, optužila Kerryja da Vijetnamskim ratom izbjegava pitanja o svojim slabostima u nacionalnoj sigurnosti.

Kerry, odlikovani veteran Vijetnamskog rata, našao se u defenzivi u pitanju koje bi trebalo biti njegova prednost u odnosu na Busha. On je prinuđen odgovarati na pitanja o svojim proturatnim aktivnostima nakon Vijetnamskog rata koja sada bacaju sjenu na njegov image ratnog heroja.

Bush i Cheney nisu osobno komentirali Kerryjevo ratno razdoblje niti njegove prosvjede protiv rata. Bushova savjetnica Karen Hughes, međutim, rekla je da je Kerry doveo u zabludu američku javnost pretvarajući se da je bacio svoje medalje po povratku iz Vijetnama 1971.

Senator iz Massachusettsa je dugo tvrdio da je zapravo tada bacio samo vrpce, ali je u ponedjeljak na televiziji ABC emitiran njegov interwiev iz 1971., u kojem kaže da je bacio medalje.

Zaokupljenost javnosti nacionalnom sigurnošću ide u prilog predsjedniku Bushu.

Kerry, odgovaranjem na pitanja o Vijetnamskom ratu i nacionalnoj sigurnosti ne uspijeva prebaciti pozornost na pitanja poput zapošljavanja koja zabrinjavaju njegova protivnika.

Ustavši u Kerryjevu obranu demokratski senator Frank Lautenberg rekao je u srijedu kako je posebno uvredljivo kada oni, koji nisu služili vojsku, napadaju heroizam onih koji jesu.

On je u Senatu pokazao crtež pileta u vojnoj odori i nazvao Cheneya vodećim "piletom od sokola" definiravši "sokolovo pile" kao osobu koja zagovara rat, ali osigurava da se netko drugi u njemu bori.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više