Bush i Kerry se u debati sporili o Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry sporili su se u četvrtak u debati o Iraku, a Kerry je optužio predsjednika da je počinio golemu pogrešku u prosudbi napavši Irak, dok je Bush ustvrdio da je Irak središnje mjesto borbe protiv terorizma.

Devedesetminutnom debatom između Busha i Kerryja dominirao je rat u Iraku koji su dvojica protivnika koristila kao povod da pokažu da bi bolje zaštitili Ameriku u borbi protiv terorizma.

"Ovaj predsjednik je napravio golemu pogrešku u prosudbi, a prosudba je ono što tražimo u predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Kerry.

Senator Kerry je optužio Busha da je požurio u rat u Iraku ne osiguravši potporu saveznika niti plan za poslijeratnu stabilizaciju zemlje.

Predsjednik Bush je uzvratio da je "svijet bolji bez Saddama Husseina" i upozorio svog protivnika da je to i sam ustvrdio.

Predsjednik Bush je ustvrdio da je Irak središnji dio borbe protiv terorizma na što je Kerry uzvratio da Irak nije bio ni blizu središta rata protiv terorizma dok ga predsjednik Bush nije napao te da je usmjeravajući se na Irak odvratio pozornost od borbe protiv terorizma i lova na Osamu bin Ladena.

Senator iz Massachusettsa je ocijenio da je stanje u Iraku sve gore i zapitao se da li predsjednik Bush "stvarno vidi što se tamo događa". Amerikanci su u Iraku do sada izgubili 1055 vojnika, a pobuna u toj zemlji u posljednje vrijeme sve više jača.

Kerry je rekao da bi bolje nego Bush zaštitio SAD od terorističkih napada i, nastojeći se prikazati kao bolji glavni zapovjednik, obećao odlučnu borbu protiv terorizma.

Bush je odmah prešao na svoju omiljenu temu da Kerry previše često mijenja mišljenje da bi bio pogodan za predsjednika. "Ne mislim da možete biti čelnik ako kažete pogrešan rat, pogrešno vrijeme, pogrešno mjesto. Kakvu poruku to šalje našim snagama, kakvu poruku to šalje našim saveznicima, kakvu poruku to šalje Iračanima?", rekao je Bush.

Debata, održana na Sveučilištu Miami u Coral Gablesu, pružila je mogućnost da oko 50 milijuna gledatelja procijeni stajališta i karaktere dvojice protivnika u njihovom prvom izravnom srazu koji bi mogao značajno utjecati na utrku za Bijelu kuću u kojoj za sada prema anketama vodi Bush.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da Amerikanci više vjeruju Bushu nego Kerryju kod pitanja Iraka i borbe protiv terorizma, a debata je prigoda Kerryju da uvjeri Amerikance da je dorastao zadaći zaštite sigurnosti Amerike.

Bush i Kerry nisu se suglasili ni oko problema Irana i Sjeverne Koreje. Kerry je optužio Busha da su Iran i Sjeverna Koreja ojačali svoje nuklearne programe za vrijeme njegova predsjedništva, a on je uzvratio kako vjeruje da diplomacija može riješiti oba slučaja.

Dodao je kako smatra da rješenju krize sa Sjevernom Korejom treba tražiti u multilateralnom pristupu dok je Kerry zagovarao bilateralne razgovore SAD-a i te zemlje.

Bila je to prva od tri televizijski prenošena debata između Busha i Kerryja samo mjesec dana pred predsjedničke izbore 2. studenoga. Iduća će se debata održati 8. listopada u St. Louisu, a posljednja 13. listopada u Tempei.

Pročitajte više