Bush pobija da je rat u Iraku bio ilegalan

AMERIČKI predsjednik George W. Bush usprotivio se tvrdnji glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je rat u Iraku bio ilegalan ukazavši na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je zaprijetila Sadamu Huseinu "ozbiljnim posljedicama" ukoliko se ne razoruža.

Annan je u srijedu u interviewu za BBC ustvrdio da je američki napad na Irak bio ilegalan prema Povelji UN-a budući da SAD nije dobio rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi izravno odbrila vojnu akciju.

Predsjednik Bush je na predizbornom skupu u St. Cloudu neizravno negirao Annanovu tvrdnju pozivajući se na rezoluciju 1441 Vijeća sigurnosti kojom je Sadamu Huseinu zaprijećeno da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako se utvrdi da nije napustio programe oružja masovnog uništavanja.

"Ujedinjeni narodi su vidjeli iste obavještajne podatke kao i ja. Zaključili su da je Sadam Husein prijetnja. Glasovali su s 15 prema nula u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da Sadam Husein objelodani i razoruža se ili se suoči s ozbiljnim posljedicama", kazao je Bush.

"Držim da kada organizacije nešto kažu bolje da tako i misle", naglasio je Bush.

Sjedinjene Države su pred napad na Irak nastojale doći i do druge rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi izravno odobrila napad na Irak, ali su odustale od nje suočene s protivljenjem drugih članica.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher zanijekao je u četvrtak da su SAD trebale drugu rezoluciju nakon prethodnih rezolucija Vijeća sigurnosti.

On je rekao da je 17 rezolucija UN-a, uključujući i rezoluciju 1441, ukazalo na obveze Iraka i njegovo odbijanje da se razoruža kao i poljedice za neispunjavanje tog zahtjeva.

"Mislimo da je postojala vrlo čvrst temelj, pravni temelj za rat", rekao je Boucher na konferenciji za novinare.

Bush je kazao kako bi i danas donio istu odluku, unatoč činjenici da u Iraku nije pronađeno oružje masovnog uništavanja koje je poslužilo kao opravdanje američkog napada 2003.

"Amerika i svijet su sigurniji sa Sadamom Huseinom u zatvorskoj ćeliji", rekao je on.

"Donio bih istu odluku jer je imao mogućnosti za proizvodnju oružja i mogao je prenijeti te mogućnosti na neprijatelja", rekao je Bush. "Donio bih istu odluku jer nikad neću zaboraviti pouke 11. rujna 2001."

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više