BUSH PONOSAN NA SLUŽBOVANJE U AMERIČKOJ NACIONALNOJ GARDI

Američki predsjednik George W. Bush, kojega demokrati optužuju da je stupio u Nacionalnu gardu da ne bi išao u rat u Vijetnamu i potom izbjegavao dužnost, rekao je u utorak kako je ponosan na svoju službu u Gardi i napao svog izazivača Johna Kerryja da mijenja stajališta o Iraku zbog političke koristi.

"Devetnaest pojedinaca je služilo i u Nacionalnoj gardi i kao predsjednik Sjedinjenih Država i ja sam ponosan da sam jedan od njih", rekao je Bush u Las Vegasu Američkoj udruzi nacionalne garde.

On, međutim, nije govorio o pitanjima vezanim za praznine u njegovom službovanju u Gardi 1972. niti je odgovorio na optužbe američkih demokrata da se poslužio obiteljskim vezama kako bi izbjegao rat u Vijetnamu.

Bush je kritizirao Kerryja što je u Senatu glasovao protiv financiranja iračke operacije, nakon što je 2002. glasovao za odobravanje rata u Iraku, optužujući ga za neodlučnost u pitanjima rata. "Odlučujuće je da predsjednik Sjedinjenih Država govori jasno i dosljedno u ovim vremenima velike prijetnje u našem svijetu, i da ne mijenja stajališta radi koristi ili pritiska", rekao je Bush.

Kerry je uzvratio udarac u priopćenju u kojem je rekao da Bush iskrivljuje istinu o Iraku kako bi prikrio da je stanje u toj zemlji sve gore. "Stanje je ozbiljno i mi trebamo predsjednika koji će postaviti novi pravac i biti pošten prema američkom narodu", rekao je Kerry. U govoru u Milwaukee-ju Kerry je u utorak optužio Busha da je obmanuo Amerikance rekavši im da će iračka nafta platiti rat u Iraku, dok će, zapravo, oni platiti troškove za koje predviđa da će se popeti na 200 milijardi dolara.

Pitanje nacionalne sigurnosti postalo je jedno od najznačajnijih u predizbornoj utrci Busha i Kerryja pa se i vojna prošlost obojice našla pod povećalom. Bushovi republikanci i pristalice su tjednima napadali Kerryja da je lagao o svom ratovanju u Vijetnamu i da nije stvarno zaradio odličja koja je iz njega donio. Posebice je kritiziran njegov anti-ratni angažman po povratku iz Vijetnama. Demokrati su uzvratili posljednjih dana ukazujući na praznine u Bushovom služenju u teksaškoj Nacionalnoj gardi i tvrdeći da je iskoristio obiteljske veze da izbjegne slanje u Vijetnam. Nedavno je televizija CBS objavila dopise preminulog časnika Garde u kojima se postavlja pitanje da li je Bush imao poseban tretman u Gardi. Dopisi, čiju autentičnost su stavili u pitanje stručnjaci kao i supruga i sin preminulog časnika, također tvrde da je Bush izgubio status pilota u Gardi jer nije izvršio naredbu da se podvrgne liječničkom pregledu i nije uspio dosegnuti potrebne standarde.

Bitan dio Bushove predizborne strategije je da uvjeri birače kako je snažan i odlučan čelnik koji može voditi zemlju u doba rata. Kerry je svoje četveromjesečno ratovanje u Vijetnamu, iz kojega se vratio s nizom odličja, učinio temeljem svojega očekivanja da će zamijeniti Busha kao vrhovnog zapovjednika.

Nešto manje od dva mjeseca pred predsjedničke izbore, 2. studenoga, Bush prema istraživanjima javnoga mišljenja ima blago vodstvo ispred Kerryja.

(Hina) xsl ybdj

Pročitajte više