Bush pozvao Izrael da ne širi naselje na Zapadnoj obali

Američki predsjednik George W. Bush podržao je izraelski plan povlačenja iz Pojasa Gaze i pozvao Izrael da ne širi veliko židovsko naselje na Zapadnoj Obali.

Bush i izraelski premijer Ariel Sharon razgovarali su u ponedjeljak na Bushovu ranču u Crawfordu u Teksasu o mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca prema planu poznatom kao mirovne smjernice.

"Rekao sam premijeru o mojoj brizi da Izrael ne poduzima nikakvu aktivnost koja krši obveze iz smjernica ili prejudicira konačni status pregovora", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji sa Sharonom nakon njihovih razgovora.

"Zbog toga Izrael treba ukloniti sva neovlaštena naselja i udovoljiti obvezama iz smjernica glede naselja na Zapadnoj Obali", rekao je on.

Sjedinjene Države prigovaraju izraelskom planu da prošire veliko naselje Maale Adumim na Zapadnoj Obali kojim bi Arapi u Jeruzalemu bili odrezani od ostatka Zapadne Obale upozoravajući da je protivan mirovnom planu koji poziva da Izrael obustavi aktivnost naseljavanja.

Sharon je kazao kako je suglasan s Bushom o temeljnim smjernicama mirovnog plana, ali da se neka naselja na Zapadnoj Obali smatraju dijelom Izraela koja bi ostala pod kontrolom njegove vlade.

Izraelski premijer obećao je Bushu kako će "ukloniti neovlaštena naselja".

"Što se tiče naselja, Izrael će udovoljiti svim svojim obvezama prema mirovnim smjernicama", rekao je Sharon.

Sharon je, međutim, kazao kako Izrael smatra da bi velika židovska naselja, kakvo je i Maale Adumim, "trebala biti dio Izraela" i da bi trebalo biti "doticaja između Maale Adumim i Jeruzalema".

Bush je pozdravio Sharonov plan za povlačenje svih snaga i nekih 8.000 židovskih naseljenika iz Pojasa Gaze kao i iz četiri naselja sa Zapadne Obale i pozvao palestinsko vodstvo da prihvati premijerovu ponudu u koordinaciji povlačenja. Povlačenje bi trebalo započeti 20. srpnja.

Predsjednik Bush je istodobno ponovno signalizirao svoju potporu Izraelu da zadrži neka velika naselja na Zapadnoj Obali u budućim mirovnim sporazumima.

On je ponovio to obećanje i ovom prigodom kazavši da "nove realnosti na terenu čine nerealističnim očekivanja da će rezultat pregovora o konačnom statusu biti puni i potpuni povratak na crte primirja iz 1949".

"Dok Sjedinjene Države ne žele prejudicirati rezultat pregovora o konačnom statusu, te promjene na terenu, uključujući postojeća velika izraelska naselja, moraju se uzeti u obzir u svakim pregovorima o konačnom statusu", rekao je on.

Bush i Sharon su pozvali palestinskog čelnika Mahmuda Abasa da suzbije militantne skupine koje napadaju Izrael i ponovno izrazili potporu mirovnom planu za Bliski istok.

"I dalje sam snažno predan viziji dviju demokratskih država, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti", rekao je Bush.

Sharon je također ponovio svoju potporu stvaranju Palestinske države s neprekidnim teritorijem na Zapadnoj Obali, ali i zatražio da Palestinci učine više u borbi s militantima koji napadaju Izrael.

"Tek kada Palestinci ispune svoje obveze, prvenstveno u stvarnoj borbi protiv terorizma i raspuštanju njihove infrastrukture, možemo nastaviti prema pregovorima temeljenim na mirovnim smjernicama", rekao je izraelski premijer Sharon.

(Hina) xslek ysd

Pročitajte više