BUSH PREDLOŽIO VELIKO POVEĆANJE PRORAČUNA ZA VOJSKU

Američki predsjednik George W. Bush predao je u ponedjeljak Kongresu prijedlog proračuna od 2,23 bilijuna dolara za narednu fiskalnu godinu bitno povećavši potrošnju za vojsku i domovinsku digurnost.

´Proračun za 2004. odgovara na izazove koje predstavljaju tri nacionalna prioriteta: dobijanje rata protiv terorizma, sigurnost zemlje i poticanje dugoročnog gospodarskog rasta´, rekao je Bush u poruci koju je poslao Kongresu zajedno s prijedlogom proračuna za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada.

Bush je za vojne troškove predvidio 379,9 milijardi dolara što je za 4,2 posto ili 15,3 milijardi više nego ove godine. Povećanje proračuna za vojsku trebalo bi osigurati dobijanje globalnog rata protiv terorizma, održati kvalitetu američke vojske i istodobno osigurati njezinu transformaciju kako bi odgovorila na izazove 21. stoljeća. Uzimajući u obzir još veće povećanje vojnog proračuna za ovu godinu od 11 posto ovo je najveće povećanje vojne potrošnje d predsjednika Ronalda Reagana 1980.-tih.

Povećanje ne uključuje troškove eventualnog rata s Irakom.

Proračunom, koji je pripreman prije katastrofe svemirske letjelice Columbija, je predviđen porast sredstava američkoj svemirskoj agenciji NASA-i od 3 posto na 15,5 milijardi dolara, uključujući i porast od 23,9 posto na 3,97 milijardi dolara za svemirski shuttle.

Prijedlog predviđa rekordan proračunski manjak od 304 milijarde dolara u ovoj i 307 milijardi dolara u 2004. godini. Tijekom narednih pet godina američki proračunski manjak će se popeti na 1,08 bilijuna dolara.

Bush je u poruci za proračunski manjak optužio ´recesiju i rat koji nismo tražili´ i kazao kako njegova administracija čvrsto vjeruje u nadzor i smanjenje manjka uz porast gospodarstva i zaštitu nacionalne sigurnosti. On je također rekao da je predviđeni manjak uspoređen s bruto domaćim proizvodom američke ekonomije od 10,5 bilijuna dolara malen mjeren povijesnim mjerilima.

Pročitajte više