BUSH PRIZNAO DA U IRAKU NEĆE BITI LAKO USPOSTAVITI DEMOKRACIJU

Američki predsjednik George W. Bush je priznao u subotu da će uspostava demokratskog režima u Iraku biti teška, ali je to uvjet za sigurnost Sjedinjenih Država.

´Biti će teško pomoći u uspostavi sloboda u zemlji koja je prošla trideset godina diktature, tajne policije, unutrašnjih podjela i rata. Ali sigurnost naše zemlje i nade milijuna ljudi ovise o nama i Amerikanci neće odustati od svojih obveza samo zato jer su one teške´, izjavio je Bush u tjednom govoru kojeg je prenosio radio.

Bush se osvrnuo i na kritike da SAD traže rat samo da bi se domogle nadzora nad iračkim naftnim izvorima i vladom.

´Pokušat ćemo zaštitit iračke prirodne resurse od sabotaže od strane jednog umirućeg režima i osigurati da se iskorištavaju za opću dobrobit cijelog iračkog naroda´, rekao je Bush.

Američki predsjednik je ponovio da Sjedinjene Države ne namjeravaju odlučivati o obliku i sastavu iračke vlade nakon Sadama.

´Sjedinjene Države nemaju namjeru određivati precizan oblik buduće iračke vlae´, rekao je Bush. ´Pravo na taj izbor pripada iračkom narodu. Ali mi ćemo se pobrinuti za to da jednog brutalnog diktatora ne zamijeni drugi takav´, dodao je američki predsjednik.

Pročitajte više