Bush traži borbu protiv terorizma, Annan vladavinu prava

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zatražio je u utorak u Ujedinjenim narodima okupljanje zemalja u borbi protiv terorizma i zauzeo se za širenje demokracije posebice na Bliskom istoku kao načinu borbe protiv mržnje i nasilja.

Obraćajući se Općoj skupštini UN-a na početku opće rasprave Bush je naglasio kako Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi dijele predanost vladavini zakona, demokraciji i ljudskim pravima nasuprot kojih stoji terorizam, tiranija i nasilje.

Govoreći o terorizmu Bush je spomenuo kako su teroristi ove godine napadali policijske postaje, banke, vlakove i sinagoge i škole pune djece u Bagdadu, Madridu, Jeruzalemu i Rusiji.

"Sve su civilizirane zemlje u ovoj borbi zajedno. I sve se moraju boriti protiv ubojica", naglasio je Bush.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan se također zauzeo za vladavinu prava u svijetu, ali i naglasio kako se i oni koji se pozivaju na njega trebaju i sami podvrgnuti međunarodnom pravu.

Bush je rekao da su Sjedinjene Države odlučne boriti se protiv terorističkih organizacija gdje god one djelovale i prekinuti državnu podršku teroristima. On je naglasio da represivne vlade podržavaju terorizam dok se demokratske bore protiv njega.

Bush je rekao kako sve zemlje koje žele mir imaju obvezu graditi demokratski svijet i kako ne mogu imati sigurnost izolirajući se od terorističkih mreža, država koje im pružaju utočište, režima koji ne poštuju međunarodno pravo ili od oružja masovnog uništavanja.

Bush je ponovio opravdanje za američki napad na Irak za koje mnoge zemlje drže da nije imao oslonac u međunarodnom pravu.

On je kazao da je Vijeće sigurnosti u svojoj rezoluciji 1441 najavilo "ozbiljne posljedice" iračkom režimu ukoliko se ne odrekne oružja masovnog uništavanja. "Kada kažemo ozbiljne posljedice u ime mira onda moraju biti ozbiljne posljedice. I tako je koalicija zemalja provela pravedne zahtjeve svijeta", rekao je Bush.

U ovogodišnjem obraćanju Općoj skupštini UN-a Bush je uzeo ponešto drugačiji ton od prošlogodišnjeg kada je govorio uglavnom o borbi protiv terorizma i poslijeratnom Iraku.

On je rekao da ne odustaje od suprotstavljanja terorizmu, ali je govorio i o humanitarnim pitanjima. Bush je kazao da je njegov širi cilj promicanje nade i napretka kao alternative mržnji i nasilju.

Spomenuo je pomoć SAD-a Africi, Karibima i Aziji u borbi protiv AIDS-a u iznosu od 15 milijardi dolara, borbu protiv trgovine ljudima, nastojanje da se zabrani kloniranje ljudi te pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv siromaštva izravnom potporom i opraštanjem dugova.

Američki predsjednik je naglasio značaj potpore širenju demokracije u svijetu posebice u Afganistanu i Iraku. Bush je rekao da je izgradnja demokracije u Afganistanu i Iraku model za šire područje Bliskog istoka i važna za suzbijanje ambicija terorista na tom prostoru. On je rekao kako očekuje jačanje terorističkih napada u tim zemljama kako se bliže izbori.

Napominjući da vjeruje da je jačanje demokracije put k boljem i sigurnijem svijetu Bush je predložio uspostavu Fonda za demokraciju u okviru Ujedinjenih naroda koji bi pružio potporu izgradnji demokracije kroz uspostavu vladavine zakona, neovisnog sudstva, političkih stranaka, sindikata i neovisnog tiska.

Annan se u svom obraćanju Općoj skupštini založio za vladavinu zakona u svakoj zemlji i u cijelom svijetu.

Rekao je kako je vladavina zakona danas ugrožena diljem svijeta i naveo primjere terorističkih napada u Iraku, ali i zlostavljanja iračkih zatočenika. Spomenuo je i humanitarnu krizu u Darfuru, teroristički napad u Beslanu te napade Izraelaca na palestinske civile i militantnih Palestinaca na stanovnike Izraela.

Annan je rekao da je međunarodna zajednica uspostavila impresivan broj normi i zakona, ali da se oni prečesto primjenjuju selektivno i proizvoljno.

Annan je istaknuo kako međunarodni zakoni, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a nude najbolji temelj za rješavanje dugotrajnih kriza na Bliskom istoku u Iraku i diljem svijeta.

Pročitajte više