Bush upozorio Siriju i Iran da se ne miješaju u iračke poslove

AMERIČKI predsjednik George W. Bush upozorio je u srijedu Siriju i Iran da se ne miješaju u unutarnje poslove Iraka i ne pokušavaju poremetiti izbore u toj zemlji predviđene za siječanj sljedeće godine.

"Nastavit ćemo davati do znanja Siriji i Iranu da miješanje u unutarnje stvari Iraka nije u njihovom interesu", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem.

Irački ministar obrane optužio je Siriju i Iran da podupiru teroriste u Iraku, te da čelnik iračkih šijita predvodi "pro-iransku" koaliciju na iračkim izborima sljedećeg mjeseca.

Bush je rekao da je dano do znanja iračkim susjedima, uključujući te dvije zemlje, da SAD "očekuje pomoć u uspostavi društva u kojem ljudi mogu birati svoje čelnike".

On je također kazao kako će SAD i njegovi saveznici nastaviti raditi kako bi osigurali da teroristi i novac koji ih podupire ne prelaze iračku granicu te da u tome očekuje da se pomogne iračkoj privremenoj vladi.

Bush i Berlusconi su izrazili uvjerenje da postoje dobri izgledi za postizanje mira između Izraela i Palestinaca.

"Mislim da postoje vrlo dobri izgledi da postignemo mir", rekao je Bush dodajući kako se veseli radu na postizanju tog cilja.

Pročitajte više