Bush uveo sankcije pobunjenicima u Kolumbiji i Myanmaru

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je zabranio američkim bankama da posluju s pobunjeničkim vojskama u Kolumbiji i Myanmaru, kao dio povećanog pritiska na, te suzbijanja aktivnosti koje Bijela kuća označava kao narkoterorizam.

Nove sankcije uvedene su na temelju zakona "Kingpin" donesenog 1999. čija su meta "značajni strani raspačivači droge i njihove organizacije i operativci".

Prvi put, strane skupine su cilj sankcija po tom zakonu, uključujući kolumbijsku pobunjeničku vojsku FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), kao i Ujedinjene samoobrambene snage Kolumbije. Bush je također sankcije proglasio i za burmansku Ujedinjenu vojsku države Wa, miliciju etničke manjine u sjevernom Myanmaru (nekadašnja Burma) koja je u savezu s vojnom huntom te zemlje.

Ovaj potez označava predsjednikovu odlučnost da učini sve što je moguće u borbi protiv raspačivača droga, potkopa njihove operacije i okonča patnje koje trgovina zabranjenim drogama nanosi Amerikancima i ljudima diljem svijeta, kazao je u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Pod Bushove sankcije potpale su i četiri osobe: Juan Jose Esparragoza Moreno, Jose Albino Quintero Meraz i Hector Luis Palma Salazar, svi iz Meksika, te Brazilac Leonardo Dias Mendonca.

Svaki američki državljanin, američka banka ili neka druga institucija koja bude poslovala s organizacijama ili osobama pod tim sankcijama može biti kažnjena s pet milijuna američkih dolara, a osobe s zatvorskom kaznom do 30 godina.

Pročitajte više