Bush uvjetuje plan za Bliski istok palestinskim premijerom

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako će objaviti svoj mirovni plan za Bliski istok čim bude potvrđen novi palestinski premijer.

Na iznenada organiziranoj izjavi za novinare u Bijeloj kući predsjednik Bush je kazao kako je "dosegnut trenutak koji daje nadu za napredak prema viziji bliskoistočnog mira".

On je rekao kako sadašnji trenutak nudi nove mogućnosti da se postignu ciljevi koje je zacrtao u lipnju 2002. Te nove mogućnosti koje se otvaraju nakon izbora nove izraelske vlade i nakon što su palestinske vlasti stvorile novo mjesto palestinskog premijera.

Bush je, pojavivši se zajedno s državnim tajnikom Colinom Powellom, naglasio kako položaj palestinskog premijera mora imati stvarne ovlasti te kako očekuje da će uskoro biti potvrđen.

"Odmah nakon što bude potvrđen, mirovni plan će biti dan Palestincima i Izraelcima", rekao je Bush.

On je rekao kako će plan postaviti "niz koraka prema ciljevima koje sam iznio 24. lipnja 2002., ciljevima koje dijele sve strane".

Bush je ocrtao viziju dviju država, Izraela i Palestine koje žive jedna kraj druge u miru i sigurnosti.

Sjedinjene Države su razvile plan za postizanje mira na Bliskom istoku usko surađujući s Europskom unijom, Rusijom i Ujedinjenim narodima. Svrha plana je stvoriti palestinsku državu do 2005. na okupiranim teritorijima.

Bush je u svojoj izjavi naglasio kako očekuje demokratske promjene među Palestincima.

"Palestinska država mora biti reformirana i miroljubiva i demokratska država koja će zauvijek napustiti uporabu terora", rekao je on.

On je također kazao kako očekuje da potporu Izraela nastanku palestinske države te da će Izrael prekinuti gradnju židovskih naselja na okupiranim teritorijima.

"Izraelska vlada, dok se uklanja prijetnja terora i poboljšava sigurnost, mora poduzeti konkretne korake da podupre nastanak održive i vjerodostojne palestinske države, i raditi što je brže moguće prema postizanju konačnog sporazuma o statusu", rekao je on. "Dok se napreduje prema miru, mora prestati gradnja naselja na okupiranim teritorijima", rekao je on.

Bush je također kazao kako se arapske države sa svoje strane moraju suprotstaviti terorizmu, podržati nastanak miroljubive i demokratske Palestine i jasno reći da će živjeti u miru s Izraelom.

"Došlo je vrijeme da se krene preko ukopanih pozicija i da se poduzmu konkretne akcije kako bi se postigao mir", kazao je Bush.

Američki predsjednik je naglasio kako su Sjedinjene Države i on osobno riješeni provesti ovaj mirovni plan.

Govoreći o načelima plana on je kazao vjeruje da svi narodi na Bliskom istoku, Arapi i Izraelci, zaslužuju da žive u dostojanstvu i pod slobodno izabranim i poštenim vlastima.

"Vjerujemo da je vjerojatnije da će narodi koji žive u slobodi odbaciti ogorčenost, slijepu mržnju i teror; i da je mnogo vjerojatnije da će svoju energiju okrenuti k pomirenju, reformi i razvitku", kazao je Bush.

Napomenuvši da postizanje ciljeva mirovnog plana neće biti lako Bush je rekao kako strane sada moraju krenuti na taj put korak po korak te da će Sjedinjene Države biti aktivan partner svakoj od strana koja teži istinskom miru.

Pročitajte više